Het begon met een geeltjessessie waarin we samen hebben gezocht naar de juiste invalshoek: wat is nou dat unieke verhaal van Blosse? Het was geen kwestie van bedenken, maar kiezen. Samen kozen we voor ‘Aan de voet van een nieuwe wereld’. Dit verhaal werkt voor alle doelgroepen.
Wij hebben dit creatief verder onderzocht en uitgeschreven, samen met Blosse. Het logo kreeg een kleine update, maar de huisstijl werd compleet vervangen door de ‘doorgaande ontwikkellijn’ die centraal staat bij Blosse. Samen met het aangepaste kleurenpalet ontstond iets nieuws wat we hebben uitgewerkt in vele uitingen.
In 2024 is er hard gewerkt aan de branding van het Jan Arentsz, ofwel JA. Wat begon met een workshop merkstrategie, resulteerde uiteindelijk in een nieuwe visuele identiteit. Dit hebben we uitgewerkt in alle uitingen, online en offline.
Centraal in de nieuwe identiteit staat de roepnaam: JA. Dit korte, positieve woord past heel goed bij het Jan Arentsz. Daarnaast beschikken ze over de mooiste URL van Nederland: ja.nl. Daar moét je toch iets mee doen?
Samen met het team van JA gaven we vorm aan logo, kleuren, typografie, vormen en beeldtaal. Te gek om te zien hoe alles uiteindelijk tot uiting komt.
‘De kinderopvangbranche kampt met een enorm personeelstekort. En dat is bij ons helaas niet anders. Wij zijn daarom al een tijd bezig om nieuw personeel te werven, maar dit gebeurt nog teveel adhoc en voelt als los zand. We hebben behoefte aan een Employer Brand. Wie zijn wij als werkgever, wat hebben wij te bieden, wat ga je bij ons vinden, wat maakt ons uniek en onderscheidend?‘
Doelstellingen:
Tijdens onze eerste conceptsprint gingen we hier creatief mee aan de slag:
Wat zijn elementen die we kunnen gebruiken voor de werving van nieuwe medewerkers? Wat moeten we creëren?
Is er ruimte voor ‘thought leadership’? Is de visie van Forte Kinderopvang duidelijk en inspirerend? Krijg je een goed idee van de cultuur en wie werken er eigenlijk bij Forte? Pas ik daar wel tussen?
Hoe gaan we lawaai maken? Wat is het verhaal? Hoe onderscheiden we Forte van andere spelers en hoe ziet dat eruit?
We hebben er een artikel over geschreven: raadhuis.com/employer-branding
Liever om tafel om te sparren wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Bart van Koppen via bart@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.
SaKS (Samen Katholieke Scholen)De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe branding vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.
Door de jaren heen hebben we veel materiaal voor SaKS gemaakt en heeft ook de huisstijl een flinke zet gekregen. Geïnspireerd op de beweging, maar met meer mogelijkheden. Diverser, nog steeds herkenbaar.
Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).
“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.
De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht.
SKOWFVoor Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland hebben we een nieuwe visuele identiteit gemaakt. In het logo hebben we de ‘O’ van onderwijs als het ware omarmd. Je zou er ook een oog in kunnen zien wat weer staat voor ‘glinsterende ogen’. Dit komt uit een verhaal van Roald Dahl en vormt de kern van het onderwijs: de ogen van de kinderen laten glinsteren.
Vanuit deze basis hebben we de vormentaal gehaald en een kleurenfamilie opgesteld. In de uitwerking proberen we het basisschool gevoel te combineren met het bestuur wat SKOWF uiteindelijk is. In de uitwerking kunnen we met de onderdelen veel kanten op. Dit biedt veel ruimte zonder de herkenbaarheid van het merk te verliezen.
We willen met Leven Lang Ontwikkelen samen nog beter kunnen doen wat de maatschappij van ons vraagt.
Om informatie uit alle geledingen op te halen hebben we een korte vragenlijst gemaakt. Deze hebben we aan verschillende groepen binnen beide organisaties gestuurd. De opbrengsten hiervan zijn meegenomen in de verdere ontwikkeling van zowel de naam als de visuele identiteit.
Vonk. Een omgeving waar je leert, maar niet alleen in traditionele zin. Een omgeving van inspiratie. Van mogelijkheden. Vooral door de mensen die er werken, studeren en (bij)leren. Een omgeving waarin we ondernemend en innovatief zijn. Samen met het bedrijfsleven, de regio en anderen. Elkaar een spiegel voorhouden, iets zien wat jij misschien nog niet ziet. Met elkaar komen we erachter waar onze krachten liggen. Inspiratie uit mensen. Vonk stimuleert dat. Op onze scholen denken we om elkaar en helpen we elkaar om ons best te doen. Met elkaar houden we een open en nieuwsgierige blik. Vonk: Vol Inspiratie.
De vonk laten overslaan, het vuurtje laten ontbranden. We willen het verschil proberen te maken en goed onderwijs aanbieden dat past bij de persoon en de arbeidsmarkt.
Het beeldmerk staat voor de stap omhoog, de groei en de sprong die je kunt maken binnen de opleidingen. We hebben bewust niet een vonk letterlijk verbeeld maar juist wat er gebeurt nadat de vonk is overgeslagen.
We hebben de visuele identiteit vervolgens in een breed scala aan middelen uitgewerkt: folders, visitekaartjes, geveldoeken, de website, display banners, social posts, tasjes, rapporten, animaties, roll-up banners, enzovoort.
De toepassing van de identiteit en de regels die daarvoor gelden hebben we opgesteld in een handboek die we samen met alle relevante open bestanden aan de communicatie-afdeling hebben opgeleverd.