Samen met het team van PWN werken we aan diverse campagnes en uitingen. Zoals de Hero-campagne ‘Ja natuurlijk’, employer branding, een pilot met een waterbesparingskit en nog veel meer.
Bij PWN draait het niet alleen om drinkwater. Het natuurgebied dat ze beheren is kwetsbaar en een vitaal onderdeel van het zuiveringsproces. Veel mensen weten niet hoe belangrijk de Noord-Hollandse duinen zijn voor ons drinkwater. Daarom gebruiken we de tagline: water zit in onze natuur.
Het is een zin met dubbele lading. Water zit letterlijk in onze natuur. Het ís natuur. Maar het zou ook in ieders natuur moeten zitten om er zuinig en verantwoord mee om te gaan.
Belangrijk onderdeel is het digitale platform: banenpleinlimburg.nl. Wij hebben de visuele identiteit vormgegeven. Daarnaast gaven we verhaal en vorm aan concepten voor het webdesign en de campagne.
Voor logo en huisstijl gebruiken we een vierkant: de meest abstracte vorm van een plein. Deze verdelen we op zo’n manier dat het logo de vorm van een ‘L’ heeft. De overige delen van het vierkant gebruiken we voor tekst en beeld.
Naast de kenmerkende kleur geel en stevige vormentaal spelen de beelden van mensen een belangrijke rol. Je ziet ze altijd in hun herkenbaar werk- of leefomgeving.
De payoff ‘kom ook werken bij de overheid’ is een uitnodiging. Help mee, draag bij.
Onze vrienden van Solutions Factory hebben de site opgezet in hun platform. Wij hebben de eerste concepten gemaakt om te laten zien hoe de visuele identiteit kon worden vertaald naar webdesign. Solutions Factory heeft dit verder uitgewerkt en de techniek verzorgd.
In de campagne zetten we in op ‘het vinden van je plek’ door Banenplein Limburg. In eerste instantie alleen op social media (Facebook, Instagram en Linkedin) en Google (Ads), maar later ook in de fysieke ruimte (2-signs, borden langs de snelweg).
In 2023 namen we voor de eerste keer de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen (KBBBD) onder handen. Het logo bestond al, wij gaven het verder vorm in een bezoekerscampagne.
Voor de editie van 2024 hebben we campagne gevoerd voor het werven van zowel bedrijven als bezoekers, in samenwerking met Afix. Je kwam de KBBBD tegen op LinkedIn, Instagram, Facebook. Maar ook langs de weg, in de mail, op de mat en in diverse advertenties.
Daarnaast bedachten we een simpel, maar effectief ‘foldertje’ op het formaat van een visitekaartje. Deze werden uitgedeeld aan ondernemers door medewerkers van het Werkgevers Service Punt (WSP), RPA en het Ontwikkelingsbedrijf NHN tijdens evenementen zoals Hallo 2024.
Tijdens een strategisch voortraject hebben we – samen met verschillende stakeholders – het functioneel ontwerp en de wireframes voor de website samengesteld. Hierbij hebben we niet alleen naar de ‘voorkant’ gekeken, maar ook goed nagedacht over hoe het aanmeldproces moest verlopen.
Voor bedrijven hebben we ervoor gekozen om een maatwerk omgeving op te zetten waarin ze zelf informatie, openingstijden en tijdsloten kunnen aanpassen.
Check de site: www.kbbbd.nl
Voor fase 1 van de campagne om bedrijven te werven schreven we drie artikelen voor de nieuwe website. ‘Drie redenen om je deuren te openen’ bijvoorbeeld. In een ander artikel introduceerden we het ‘Kom binnen Canvas’ om ondernemers te helpen hun open dag goed in te richten.
Zowel advies, concept, design als uitwerking zijn bij RAADHUIS van hoge kwaliteit. Erg fijn om zo’n uitgebreid traject bij één partij te kunnen neerleggen
José van der Burg / Gemeente Den Helder
Huisstijl trajecten gaan nooit over één nacht ijs. Het zijn complexe vraagstukken met veel belanghebbenden, die allemaal hun eigen wensen en voorkeuren hebben. Zeker wanneer het een huisstijl in het publieke domein betreft, zoals in dit geval een gemeente, is het van belang gedegen onderzoek te doen en verschillende ideeën te toetsen. Op die manier creëer je een zo groot mogelijk draagvlak.
We startten met een uitgebreid vooronderzoek samen met een groep ambtenaren, ondernemers, burgers en betrokkenen waarin de tot dan gevoerde huisstijl goed tegen het licht werd gehouden. Deze sessie bracht twee belangrijke inzichten:
Op basis van de nieuwe kernwaarden hebben we verschillende moodboards ontwikkeld. Samen met een klankbordgroep zijn we uiteindelijk tot een ultiem moodboard gekomen. Daarna vond de uiteindelijke doorvertaling naar een nieuw logo en huisstijl plaats.
We hebben voor de vorm van het basaltblok gekozen. Van oudsher het bouwmateriaal van de dijken die Den Helder omsluiten. Basaltblokken zijn ruw, niet symmetrisch, allemaal uniek en juist samen supersterk. Een mooie typering van het karakter van Den Helder
Elke kleur die wij aan het kleurenpalet hebben toegevoegd heeft een betekenis voor de gemeente. Met de kleuren op zich hebben we zowel de omgeving, natuur, historie als het karakter van de stad verbeeld. En met de samenhang van de kleuren ook positiviteit en vrolijkheid. Samen met de vormentaal ontstond een toegankelijk en open pallet met veel ruimte voor uitwerking.
Het logo voor de gemeente is een gestileerde versie van het wapen van Den Helder. De kroon bovenop komt daar ook vandaan maar het linkt ook aan de omtrek van Fort Erfprins en een (erg) gestileerd bootje.
Het doorvoeren van de huisstijl was een flinke klus, aangezien het heel veel verschillende uitingen betrof. Denk aan briefpapier, brochures en ander drukwerk, de website, intranet, het wagenpark, bedrijfskleding en bewegwijzering. Daarvoor heeft onze vormgever Laura flink wat tijd op locatie doorgebracht om zo samen met de repro afdeling al deze middelen vorm te gegeven.
Het ontwikkelen van een merk naar aanleiding van een fusie is altijd een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat beide partijen trots zijn op het nieuwe merk? Zeker wanneer het een gemeente betreft waar veel verschillende stakeholders het nieuwe merk moeten omarmen.
Er was een nadrukkelijke wens om iets nieuws te maken en niet gebruik te maken van bestaande onderdelen uit één van beide identiteiten. Ook om te voorkomen dat één van de twee prominenter terug zou komen in de nieuwe identiteit. Toch vonden we het belangrijk om erachter te komen waarin de gemeenten verschillen en waar ze overlappen. Omdat de keuzes in vorm, kleur en typografie gebaseerd zijn op de bestaande onderscheidende elementen en daardoor dus ook belangrijk zijn voor de nieuwe identiteit van gemeente Dijk en Waard.
De naam Dijk en Waard was al gekozen. En daar waren we blij mee! Het is een krachtige naam. Zo krachtig dat gebruik van het woord ‘Gemeente’ in het beeldmerk daar eigenlijk afbreuk aan doet. Juist door het woord weg te laten wordt Dijk en Waard ook van iedereen. Niet alleen van de gemeentelijke organisatie.
‘Een sterke en innovatieve gemeente, waar iedereen telt en wordt gezien, met ruimte voor mensen en natuur.’
In de kleurstelling hebben we dus bewust gekozen voor de kleuren blauw en groen. Beide kleuren werden al gebruikt in de merken van Heerhugowaard en Langedijk, maar representeren ook uitstekend Dijk en Waard. Ook in de vormentaal en de typografie hebben we de eenvoud en kracht van Dijk en Waard gevisualiseerd.
“Na een uitgebreid vernieuwingstraject is onze website weer helemaal van deze tijd. Er is veel aandacht besteed aan een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website. We zijn ontzettend trots op het eindresultaat!”
Edwin Granneman / Kustwacht Nederland
Samen met het team van de Kustwacht hebben we gewerkt aan diverse uitdagingen, zoals het structuren van de pagina’s en de content. Zo introduceerden we een A-Z index, uitgebreide zoekfunctie, diverse landingspagina’s en een nieuwe opbouw voor de pagina’s. Daarnaast hebben we met elkaar gewerkt aan een duidelijke lijn in de beeldtaal (fotografie, video en iconen)
De belangrijkste eis voor de nieuwe website was dat deze toegankelijk moest zijn voor alle doelgroepen. We hebben daarom gedurende het gehele traject onze opleveringen getest op de WCAG 2.1 richtlijnen (toegankelijkheid van webcontent). Al in de conceptfase hielden we bijvoorbeeld rekening met het contrast van de kleuren, leesbaarheid van de teksten en het gebruik van duidelijke call-to-actions.
Onze webdesigns hebben we vertaald naar een interactief prototype zodat deze getest konden worden door eindgebruikers. Partner UserSense heeft op basis van deze gebruikerstesten een uitgebreide UX-rapportage geschreven voor zowel het desktop- als mobiele gebruik. Dit gaf bruikbare inzichten die we konden toepassen in het vervolg van de ontwikkeling.
Om de website ook toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking is er voor iedere pagina een eenvoudige weergave en voorleesfunctie beschikbaar. En voor het navigeren over de website kun je zelfs alleen je toetsenbord gebruiken, mocht dat met een muis niet gaan.
Tijdens grote incidenten op het water is er een enorme piek in het bezoek op de website. Op dit soort momenten heeft de informatievoorziening richting pers en andere geïnteresseerden meer prioriteit. Daarom hebben we het mogelijk gemaakt om een banner te activeren die de rest van de site naar beneden drukt zodra er een liveblog actief is.
De liveblogfunctie is zo gebouwd dat er eenvoudig en snel een liveblog kan worden gestart. Zolang een liveblog actief is kunnen er continu updates worden geplaatst zodat iedereen op de hoogte blijft van de ontwikkelingen tijdens een incident. Dit moet ook de organisatie ontlasten in het aantal contactopnames. Ze hebben het immers al druk genoeg met de hulpverlening tijdens een incident.
“Alles bij elkaar een megaklus, waar we met veel plezier en toewijding aan hebben gewerkt.”
Danny de Boer / Raadhuis