Raadhuis is een creatief bureau. Bij ons werken designers, developers, creatieven, strategen en opmakers. Alle mensen die we nodig hebben om uitgesproken merken te kunnen creëren.
Onze ideeën komen voort uit inzichten die we ophalen tijdens sessies met het team en onze opdrachtgevers. We vertalen dit naar een merkverhaal of leidende gedachte voor campagne of website.
Met andere woorden: ons werk heeft altijd een sterke basis. We zorgen ervoor dat die basis in alle aspecten van ons werk terugkomt.
Daarom helpen we ook met content creatie. Dat kan tekst zijn, maar ook fotografie, illustraties of video. Vaak in samenwerking met specialisten.
Nieuw bedrijf, fusie of rebranding? Het bedenken van de juiste naam is een tof proces. Samen gaan we tot de kern (het gaatje) en zetten we eerst het verhaal op papier waar de naam bij moet passen.
Vervolgens gaan we schrijven, schrijven, schrijven. We combineren, allitereren en vergelijken. We zoeken overal naar invalshoeken en inspiratie. Als je ‘s avonds rondom Alkmaar een auto langs de kant van de weg ziet staan, zit daar waarschijnlijk iemand van ons team verwoed notities op te schrijven.
We toetsen de naam op beschikbaarheid van het domein, Google resultaten en KvK zoekresultaten. Indien gewenst kun je de naam laten checken en vastleggen in het merkenregister door een gespecialiseerde partij.
Een payoff is iets anders dan een slogan. Het zit dichter bij de kern van je bedrijf of organisatie. Het zegt iets over je belofte of je why. Het is de kortste versie van je merkverhaal.
Merkverhaal, boilerplate tekst, essentie: er zijn veel woorden voor dit stukje tekst. Dat is de vloek van een creatieve sector, er wordt steeds wat nieuws bedacht. Met merkverhaal bedoelen wij de wervende tekst die de basis vormt van je merk. Het is de tekst die bovenaan je homepage staat en terugkomt in de bio van Instagram. Het is je inspiratie voor brandmovie en hero-campagne.
Iedereen die iets met je merk te maken heeft moet deze tekst voelen.
Een slogan hangt vaak samen met een campagne of een actie. Het is activerend, ofwel: vertelt je op creatieve wijze wat je moet doen.
Naast de slogan hebben campagnes een basistekst – net als het merk – die in een notendop uitleggen wat de bedoeling is. We geloven in de combinatie van eenvoud en creativiteit. Het mag opvallen, maar moet vooral helder zijn (voor iedereen).
Iconen zijn vooral belangrijk in het kader van inclusiviteit en toegankelijkheid. Ze bieden extra visuele ondersteuning en moeten helpen bij duidelijke communicatie. Het mag een beetje creatief en in huisstijl, maar ze moeten niet te ingewikkeld of te kunstig worden. Dan zijn het geen iconen meer, maar kleine illustraties.
De juiste fotografie kan het verschil maken in een huisstijl. Kiezen we close up zwart/wit beelden of gaan we voor snelle beelden met lange sluitertijd? Hoe gaan we om met kleur en compositie? Welk verhaal willen we vertellen. We werken al jaren samen met een aantal fotografen uit de regio die bijzonder goed zijn.
Ingewikkeld product of proces? Geen zin in een flyer met 5 stappen hoe je iets moet doen of waarin je uitlegt hoe iets tot stand is gekomen? Explainers zijn geanimeerde video’s waarin we zo helder en eenvoudig mogelijk, ingewikkelde dingen vertellen.
Wat zo logisch kan lijken in strategische sessies en fancy-pancy modellen, kan onderuit gehaald worden in het script voor een goede video. Dat maakt het een goede test voor het verhaal. Als je meer wilt weten over hoe we omgaan met video en animatie: check dit artikel.
Soms kun je iets niet fotograferen. Omdat het nog niet bestaat, of omdat een foto niet het juiste verhaal vertelt. Soms is een illustratie een beter idee, omdat het aansluit bij de doelgroep.
Kleurplaten maken we zelf (best vaak gek genoeg), maar het echte werk laten we over aan de kunstenaars uit ons netwerk. Zo hebben we voor het Hoogheemraadschap een illustratie laten maken van een vieze en schone sloot om de verschillen te laten zien.
Heb je vragen of ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Stuur een mailtje naar Bart Verbiest > bartverbiest@raadhuis.com