Creatief met AI

Door AI in te zetten kunnen we sneller ideeën – uit ons hoofd – concreet maken. Of creatieve voorstellen vormgeven waarvan we zelf het bestaan óók nog niet wisten. Dat vermengt met jouw input en de menselijke expertise bij Raadhuis zorgt voor verrassende resultaten. 

Hoe kijken wij naar AI?

Nieuwe dingen kunnen eng zijn. Je kunt het je wellicht niet voorstellen, maar er was ooit een tijd waarin we de keuze hadden om wel/niet ‘iets met dat interwebs te doen’.

Als het bij je past en er toegevoegde waarde is voor je opdrachtgevers moet je gewoon beginnen. Wat we niet doen, is ons gek laten maken door de ratrace die er is ontstaan. Een enorme FOMO waarbij iedereen elkaar wil aftroeven.

We combineren daarom AI met boerenverstand. We gebruiken het op dit moment vooral voor conceptvoorstellen en prototypes. In 2024 zullen we verder werken aan eigen AI prototypes waar veel meer mensen wat aan gaan hebben.

Als je daar meer over wil weten, schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Al klinkt dat zinnetje echt hopeloos ouderwets in de context van dit artikel ;-).

Welke kansen zien we?

AI tools die we gebruiken

Op dit moment maken we gebruik van diverse AI modellen en diensten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Chat GPT (op dit moment als een extra collega die ons helpt structuren. Daarnaast handig om te checken of je volledig bent in plannen en concept. We gebruiken het nog niet niet om hapsnap teksten te schrijven, maar wel om de basis te leggen) ook voor het aanvullen of controleren van programmeercode een timesaver.
  • Midjourney (tool om o.b.v. prompts afbeeldingen te genereren, vaak met verrassend resultaat)
  • Elevenlabs (voice-over in meerdere talen, nog niet perfect)
  • Adobe Photoshop

Verder houden we alle toffe ontwikkelingen in de gaten, zoals de chatbot van Dante, Gemini van Google of tools die interfaces ontwerpen terwijl we schetsen (letterlijk).

Datascience Alkmaar

Sinds de oprichting in 2014 van Datascience Alkmaar zijn we betrokken geweest. Omdat toen al duidelijk was dat (big) data zou gaan leiden naar nieuwe inzichten. AI modellen versnellen die beweging en tegelijkertijd veranderen ze alles. 

Data Science Alkmaar is een platform voor innovatie waar bedrijfsleven, overheden en onderwijs uit NHN goed zicht krijgen op de kansen die big data en kunstmatige intelligentie bieden. De Vrije Universiteit Amsterdam zorgt hierbij voor een wetenschappelijk en onafhankelijk kader. 

Samen kaiken?

Benieuwd hoe we werken met Bard? Of Midjourney? Of zou je samen een AI-tool willen uitproberen voor je website of campagne? Stuur een mailtje naar Danny de Boer > danny@raadhuis.com.