Marketing, sales, communicatie, creatie, creatieve marketingcampagnes, social advertising: waar we naar op zoek zijn en wat we eigenlijk nodig hebben verschilt vaak.
Wij geloven dat communicatie altijd eerlijk en authentiek moet zijn, dus dat geldt ook voor marketing. Daarom zijn we geen fan van technieken die mensen overhalen om dingen te kopen die ze niet nodig hebben.
Mocht jij hier anders over denken hoef je niet verder te lezen. Scheelt weer.
In marketingland volgen nieuwe ideeën, werkwijzen en modellen elkaar in rap tempo op, maar het leidt niet altijd tot de gewenste resultaten. Wat gek is, want ‘het resultaat’ is waar alles om draait. Toch?
Of gaat het ook om de manier hoé je die resultaten haalt? Wat het effect is van bepaalde acties voor je merk op de lange termijn? Spoiler: ja.
Wij vinden dat marketing en marketingcampagnes vaak te ingewikkeld gemaakt wordt. Waardoor de juiste aanpak kiezen lastig kan zijn, er zijn immers teveel manieren (en overtuigingen) om je doelen te bereiken.
Hoe kijken wij – als creatief bureau – naar marketing?
Je moet je doelgroep kennen die je product of dienst afneemt. Grofweg zijn ze verdeeld in twee groepen:
Het opbouwen van merkvoorkeur is lange termijn werk. Consequent, gestructureerd en opvallend je verhaal vertellen. Bill Bernbach van DDB zei hierover: “If your advertising goes unnoticed, everything else is academic”.
De basis van je merk moet stevig staan. Denk aan je verhaal, huisstijl en website. Maar ook aan je structurele zichtbaarheid. Heb je alleen een social media strategie of ben je ook in andere dimensies zichtbaar? Zoals real life (IRL), de fysieke wereld. Of wie weet, zelfs in print?
Hier kijken we kritisch met je mee, voordat we aan landingspagina’s snuffelen. Als het nodig is krijgt je verhaal, website en huisstijl een upgrade. Geluksvogel.
Wanneer de basis staat als een huis (wat misschien nu al zo is), kunnen we aan de slag met creatieve campagnes.
Deze campagnes hebben een specifieke looptijd (meestal een paar weken). Alles wat we maken wordt gedeeld zodat je er zelf ook mee aan de slag kunt, tussen de campagnes door. Dat hoef je natuurlijk niet af te kopen.
Ben je er nog steeds? Tof, dan leg ik je uit hoe we dat doen via onderstaand modelletje.
Valt best mee toch? Is maar één stap. Ik noem het The Golden Arrow. Aanvragen voor TED talks kunnen naar ons algemene mailadres.
Zonder gekheid: het creatieve proces is soms moeilijk uit te leggen, maar we weten dat we er altijd uitkomen. We hebben er een artikel over geschreven.
Bij Raadhuis gaan we voor een campagne waar je trots op bent, die een beetje mag schuren. En dat moet natuurlijk wat opleveren. Daarom doen wij het anders. Voor alle nieuwe opdrachten is onze aanpak gelijk: we beginnen met een conceptsprint.
Een conceptsprint is een periode van gemiddeld 40 uur die we naar eigen inzicht besteden op basis van briefing, vragenlijst en kickoff. Je krijgt alle kans om ons de juiste informatie te geven, maar na de kickoff ligt de bal bij ons.
We speuren naar invalshoeken, kauwen op woorden & concepten, onderzoeken beeld & vorm en presenteren ons complete denk- en designproces. De drie beste richtingen werken we verder uit in een aantal middelen.
Het kiezen van de juiste media inzet is óók creatie. Daarnaast helpt het als de campagne in diverse vormen op je af komt, dus een goede mix tussen offline, print, PR, activatie, buitenreclame, etc. is belangrijk. Je kan ervoor kiezen om zelf de campagne te beheren, of het ons laten doen.
We hebben genoeg voorbeelden om je te laten zien, maar wij zijn benieuwd naar jouw bedrijf of organisatie. Heb je het gevoel dat er meer in zit? Twijfel je aan de huidige aanpak of ontbreekt die juist? Stuur een mailtje naar bartverbiest@raadhuis.com of gebruik onderstaand formulier. Ik denk graag met je mee.