Een goed merk is consistent en structureel zichtbaar. Een supergaaf merk is uitgesproken en maakt iedereen trots. Het werk – branding – gaat bijna vanzelf: toffe campagnes, heldere content, inspirerende evenementen. Intern gaan mensen er mee aan de haal. Lekker!
Je merk staat symbool voor je harde werken, de cultuur, de mensen, producten, processen. Het zijn de doelen die je haalt, de kansen die je mist en waar je van leert. Je merk is een verzameling ups and downs. Alle jaren, maanden, weken, dagen, uren en minuten. De eerste handtekening, samenwerking, medewerker of productlancering. Het zijn de verhalen die alles de moeite waard maken. Dan wil je toch dat die verhalen méér dan zichtbaar zijn? Ze verdienen de juiste vorm.
Hoe weet je waar je staat? Er zijn signalen waaraan je kunt herkennen dat je merk toe is aan vernieuwing, zoals deze:
Als je nu denkt: Wow. Supergoed verhaal. We moeten iets veranderen. Ga je dan zover aIs een complete rebranding? Wat is dat precies? Moet alles compleet anders? Of een beetje anders?
Goede vragen, maar we kunnen er nog geen antwoord op geven. Daarom beginnen wij een (re)branding traject altijd met vragen waar je wél antwoord op kan geven:
Wie ben je precies? Waarom doe je wat je doet? Het geeft niet als je het niet goed kunt uitleggen, daar helpen we juist bij. We zoeken naar voorbeelden en anekdotes: wat maakt je bijzonder?
Hoe ziet de branding en logo design er nu uit, wat is goed, wat moet beter? Past het merk bij alles wat we over jullie gehoord, gezien en meegemaakt hebben? En zoniet, waar ligt dat dan aan?
Haal je eruit wat erin zit? Geeft je merk je ruimte of beperkt het je juist? Inspireert het merk tot acties en campagnes? Of loop je vast? Waar komt dat door?
De antwoorden op de bovenstaande vragen zijn onderdeel van ons onderzoek. Belangrijk, maar niet volledig. We geloven dat we ook creatief en visueel moeten onderzoeken waar meerwaarde zit.
Merkwaarden, moodboards en diverse ingangen voor het merkverhaal, eventuele payoff en/of slogans, ondertitels, beeldconcepten, invalshoeken voor specifieke campagnes: onze eerste verkenning stelt je in staat om kaf van koren te scheiden.
Deze eerste conceptuele ronde noemen we een conceptsprint: een bundeltje uren die we naar eigen inzicht inzetten op basis van het vooronderzoek en een kickoff.
We presenteren ons complete denk- en designproces. Het doel van de conceptsprint is om antwoord te kunnen geven op die eerste vraag: Moet alles compleet anders? Of een beetje anders?
Het mooie is dat er werk is gemaakt waar je sowieso mee verder kunt. Hoe groots of bescheiden de plannen ook mogen zijn.
Benieuwd hoe die trajecten er uit zien? Neem contact met mij op via bartverbiest@raadhuis.com of via het formulier hieronder, ik laat met plezier wat voorbeelden zien.