Categorie: Branding

Banenplein Limburg

Belangrijk onderdeel is het digitale platform: https://www.banenpleinlimburg.nl/. Wij hebben de visuele identiteit vormgegeven. Daarnaast gaven we verhaal en vorm aan concepten voor het webdesign en de campagne.

Visuele identiteit

Voor logo en huisstijl gebruiken we een vierkant: de meest abstracte vorm van een plein. Deze verdelen we op zo’n manier dat het logo de vorm van een ‘L’ heeft. De overige delen van het vierkant gebruiken we voor tekst en beeld. 

Naast de kenmerkende kleur geel en stevige vormentaal spelen de beelden van mensen een belangrijke rol. Je ziet ze altijd in hun herkenbaar werk- of leefomgeving.

De payoff ‘kom ook werken bij de overheid’ is een uitnodiging. Help mee, draag bij. 

Website

Onze vrienden van Solutions Factory hebben de site opgezet in hun platform. Wij hebben de eerste concepten gemaakt om te laten zien hoe de visuele identiteit kon worden vertaald naar webdesign. Solutions Factory heeft dit verder uitgewerkt en de techniek verzorgd.

Campagne

In de campagne zetten we in op ‘het vinden van je plek’ door Banenplein Limburg. In eerste instantie alleen op social media (Facebook, Instagram en Linkedin) en Google (Ads), maar later ook in de fysieke ruimte (2-signs, borden langs de snelweg).

Link Jongerenwerk

“Make your mark”, was de slogan die uit de concept sprint kwam die wij voor de identiteit van Link hebben gedaan. Een concept sprint waarbij we juist positieve kant van Jongerenwerk wilde benadrukken.

In de woorden van Link zelf:
Wij geloven dat iedereen het vermogen heeft om een unieke stempel op het leven te drukken. “Make Your Mark” is meer dan een uitspraak; het is een uitnodiging om jouw talenten te ontdekken, veerkracht op te bouwen en jouw eigen weg te banen door de wereld.

We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen!

De ‘Mark’ is het herkenbare vorm-element in de visuele identiteit. Het logo van Link is daarnaast ook geschreven als met een marker. Voor de kleurstelling hebben we vastgehouden aan het herkenbare blauw die Link al gebruikte. Wel een meer uitgesproken en frisse variant. En niet geheel toevallig de PMS 072 😉

Check de website: Link Jongerenwerk

Zonder creatie heb je niets

Sinds de oprichting is creatie het hart van ons bedrijf en de reden waarom opdrachtgevers voor ons kiezen. Iets bijzonders bedenken waar je zelf op had willen komen (maar dat niet deed). Iets presenteren wat je aan iedereen wil laten zien. Iets maken waar alle medewerkers trots op zijn. Meer weten? Check ons artikel.

Concept en creatie
Kersthuis Alkmaar 2023

Vanaf 23 december tot en met 3 januari doopt de Grote Kerk zich om tot Het Kersthuis: dé plek waar Alkmaar dit jaar de kerst beleeft. Kraampjes, silent disco, het enorme kerstbomenbos, het Kerstcafé en zelfs curling: heerlijk. Wij bedachten de naam, gaven vorm aan de visuele identiteit en werkten de hele handel uit in website, doeboekjes, signing, drukwerk, socials: you name it. Feest!

Website Kersthuisalkmaar.nl

Voor de website maakten we gebruik van ons eigen WordPress template, zodat de site snel opgezet kon worden. Check kersthuisalkmaar.nl.

Kerst karaoke actie op LinkedIn en Instagram

Sommige van ons kunnen niet wachten tot kerst. De gezelligheid, aandacht, warmte, eten en drinken. Maar vooral: de muziek! Wham!, Mariah Carey, Chris Rea op repeat in dezelfde volgorde. Heerlijk. Die – volgens sommige bijzondere – eigenschap hebben we gebruikt voor onze Kerst Karaoke Actie.

We vroegen diverse Alkmaarders (en Schagenezen) met een divers netwerk om een eenvoudige video op te nemen waarop ze meezingen met een kerstklassieker. De eenvoudige edit stuurden we terug, zodat ze de video zelf konden delen op LinkedIn en Instagram. Een mooi succes met een gemiddelde van 3500 impressies per post.

Bart Verbiest – Raadhuis
Nathalie Kamp
Naud van Geffen – Taqa Theater de Vest
Maarten de Jong – Gevelconcept
Lieke Danenberg – Elfin
Dick Wever – Gilles
Het team van 21Wood
Ema Najetovic –
Gerjon Rooker – Doss Event Support
Bas en Jeroen – Ambitiehuis
Esdégé-Reigersdaal

Design sprint

Na een kick-off met het communicatie-team zijn we aan de slag gegaan. Belangrijke voorwaarde was dat het bestaande logo behouden moest blijven. We hebben gekeken naar de vormentaal, kleuren en typografie.

Powered By

Als onderdeel van de visuele identiteit hebben we een ‘powered by’ kleurendefinitie gemaakt voor locaties en initiatieven die zich meer willen onderscheiden. Zo zijn ze wel onderdeel van de Esdégé-Reigersdaal familie maar met meer eigenheid. En zonder een compleet nieuwe stijl te hoeven ontwikkelen.

Uitwerking middelen

De aangepaste identiteit hebben we vervolgens in verschillende middelen uitgewerkt. Een belangrijke fase omdat je dan ziet wat er werkt en wat niet. En of we nog dingen aan moesten passen (ja dus;-).

Westfries Museum

Visuele identiteit

Kenmerkend voor het Westfries Museum is het samenspel tussen de W en de M. Daarnaast lieten we ons inspireren door de geschilderde luiken aan de buitenzijde van het monumentale pand. We gaven vorm aan een nieuw logo en huisstijl. Het nieuwe kleurpalet is frisser, de typografie en vormentaal zijn meer uitgesproken.

Website

Tijdens de verbouwing is de website van het Westfries Museum extra belangrijk. In de – tijdelijke – pagina kun je omlaag én omhoog scrollen. Juist omdat het museum hun verhalen vanuit meerdere perspectieven wil vertellen en ruimte wil geven aan ieders eigen beleving.

Doorontwikkelen vanuit MVP

Het is het idee dat we de website verbeteren, aanvullen en verrijken de komende jaren. Zodat er een compleet nieuwe website staat wanneer het museum weer open gaat voor publiek.

WCAG Toegankelijk

De website is vormgegeven en gebouwd volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Een flinke uitdaging gezien de bijzondere opbouw van de pagina. Meer weten over de WCAG? Check ons artikel.

Employer branding Forte Kinderopvang

‘De kinderopvangbranche kampt met een enorm personeelstekort. En dat is bij ons helaas niet anders. Wij zijn daarom al een tijd bezig om nieuw personeel te werven, maar dit gebeurt nog teveel adhoc en voelt als los zand. We hebben behoefte aan een Employer Brand. Wie zijn wij als werkgever, wat hebben wij te bieden, wat ga je bij ons vinden, wat maakt ons uniek en onderscheidend?

Doelstellingen:

  • Creëren van een onderscheidend en aantrekkelijk werkgeversmerk, in beeld en copy.
  • Voorkeurspositie krijgen en behouden in de mindset van huidige én nieuwe medewerkers.
  • Voldoende geschikte nieuwe medewerkers vinden en behouden.

Conceptsprint

Tijdens onze eerste conceptsprint gingen we hier creatief mee aan de slag:

Het merk

Wat zijn elementen die we kunnen gebruiken voor de werving van nieuwe medewerkers? Wat moeten we creëren?

De website

Is er ruimte voor ‘thought leadership’? Is de visie van Forte Kinderopvang duidelijk en inspirerend? Krijg je een goed idee van de cultuur en wie werken er eigenlijk bij Forte? Pas ik daar wel tussen?

De campagne

Hoe gaan we lawaai maken? Wat is het verhaal? Hoe onderscheiden we Forte van andere spelers en hoe ziet dat eruit? 

Meer weten over employer branding?

We hebben er een artikel over geschreven: raadhuis.com/employer-branding

Liever om tafel om te sparren wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Bart van Koppen via bart@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.

SaKS Overmorgen

Uit alle inspiratie en experiment van SaKS 2020 is een concrete richting gekomen die vanaf 2019 onder de nieuw strategische noemer SaKS Overmorgen gecommuniceerd wordt.

“De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Ons onderwijs moet veel meer verbinding maken met de wereld en de dag van morgen. En de dag daarna. Zo geven we onze kinderen de basis voor een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor de wereld waar ze in leven.”

“De toekomst van de wereld zit vandaag op onze scholen”

“Onderwijs is geen thema in de maatschappij, onderwijs ís de maatschappij.”

Scholenwebsites

Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).

Wervingscampagne

“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.

Het resultaat

De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht. En Raadhuis is veranderd van de vormgever van het gedachtegoed naar de verspreider ervan.

Freepack

Freepack levert software voor uitzendbureau’s om ze te helpen met de automatisering van bijv. werving en selectie, verloning, facturatie, etc.

In 2016 nam Frans van Duijnen Freepack Software over van zijn vader die het in 1995 begon. Floppy’s onder de snelbinders of per post, je moest wat in die tijd om opdrachtgevers van moderne software te voorzien. Vandaag de dag heeft Frans zo z’n eigen uitdagingen. Hij kent de markt als geen ander. Keer op keer zijn oplossingen verbeterd en aangepast. Soms opnieuw gebouwd in nauw contact met zijn doelgroep, de Nederlandse uitzendbranche.

Dan komt er een moment dat je hulp nodig hebt om afstand te nemen van je prestaties, kansen en uitdagingen. Want wat is nou je échte verhaal? Er is zoveel te vertellen, maar wat zit er in de kern? Wat zoek je dan? Een frisse blik inclusief ongezouten meningen. Enthousiaste, creatieve en nuchtere meedenkers. Om met elkaar te kijken hoe groot die stap eigenlijk moet zijn, die je graag zou willen zetten.

Dus gingen we aan de slag. Met elkaar zoeken naar de essentie van het verhaal. Puzzelen in wirwar van USP’s, testimonials en processen. Wat hoort wáár? En waarom? Achteraf bleek die stap best groot te zijn. Dit hebben we gedaan:

Het verhaal

Op basis van onze gesprekken, ingevulde vragenlijsten, met-elkaar-vastgestelde merkwaarden en gekauw op de juiste woorden schreven we het verhaal van Freepack.

Exclusief voor de flexmarkt

Al meer dan 25 jaar zet Freepack zich in voor de automatisering van de flexmarkt, zodat er genoeg tijd en aandacht gaat naar mensen in plaats van processen. Door onze focus kunnen we meer zijn dan een software-leverancier. We begrijpen de markt en haar spelers.

Je kunt ons bellen, appen, mailen. Kom langs of maak een afspraak voor een training. Hoe is het met je? Wat gaat goed, wat kan beter? Moet er iets direct opgelost worden? Even sparren met serieus goede koffie? We staan voor je klaar.

De nieuwe payoff ‘digitaal vakmanschap’ gaat over een modern ambacht. Niet altijd met alle winden meewaaien, maar met geduld en ervaring tot de juiste oplossing komen. Zoals alleen echte vakmensen dat kunnen.

De branding

Frans kon niet kiezen tussen de twee opties die we in de designsprint lieten zien. Dat heeft hij dus ook niet gedaan. Uiteindelijk werkten we een nieuwe identiteit uit voor het bedrijf en de suite zelf (die duidelijk familie zijn).

Het bedrijf ziet er weer goed uit en het product waar ze de komende jaren naartoe gaan werken – de Freepack Suite – staat ook al als een huis. Beide vanuit dezelfde waarden ontstaan, daarom delen ze ook onderdelen van de vormgeving.

De uitwerking

Verhaal en vorm kwamen samen in de uitwerking van het Brand Manual. Grids, minimale witruimte, wat wel en niet, combinaties, layouts en voorbeelden: Freepack kan weer verder.

De oplevering

En toen kwamen we op het punt waarop Freepack het stokje over kon nemen. De huisstijl pasten we toe in een styleguide van Bootstrap 5, het framework dat Freepack gebruikt. Zodat ze dit kunnen toepassen op hun eigen website én de software die ze bouwen.

Andere onderdelen leverden we op in diverse formaten en bestanden zodat ze ook daar zelf mee aan de slag kunnen. Mits correct gebruikt kunnen opdrachtgevers dit vaak prima zelf. Daar hoeven ze ons niet iedere keer voor te vragen (mag natuurlijk wel). Laat ons het creatieve werk maar doen.

Foleon

From the initial brainstorming sessions to the post-launch adjustments, the RAADHUIS team continually demonstrated their enormous creativity, their attention to detail, and their willingness to go above and beyond. They helped us solidify our vague ideas into a solid vision and then executed it with nimble precision. We’re extremely happy with the results! Sean Filidis / Foleon

Instant Magazine was een van de bedrijven die ooit uit RAADHUIS zijn ontstaan. Ex RAADHUIS partner Daan Reijnders en technical mastermind Joost Galama hebben binnen no-time van Instant Magazine een internationaal succes gemaakt. Maar bij succes komen uitdagingen, zoals de aansluiting van je merk op de markt.

In het begin van Instant Magazine, gebruikte het grootste gedeelte van de gebruikers het platform om online magazines te creëren. Vandaag de dag wordt het platform echter gebruikt om allerlei soorten publicaties te creëren, van jaarverslagen tot whitepapers en van interactieve brochures tot microsites – allemaal portfolio’s vol content. Daarom: Foleon.

De nieuwe identiteit vertelt beter wie Foleon is en wat ze doen: Een alles-in-één creative suite waarmee je gemakkelijk web-based interactieve content creëert die meetbaar is en bewezen de aandacht van de lezer weet vast te houden.

Nieuwe naam, nieuw logo

De naam is bedacht door Paul Glover en Aaron Ginsberg van Studio Ginsberg in New York. Samen met hen mocht Bart Verbiest een week lang in New York werken aan het nieuwe merk, in de zomer van 2018. Supertof om samen met het Amerikaanse team, Aaron, Paul en Daan op te pakken. Terug op Nederlandse bodem werkten we verder aan het logo in samenwerking met het marketing- en designteam van Foleon.

logo-foleon-op-uithangbord

Huisstijl

We zochten naar manieren om de huisstijl van Instant Magazine onderdeel te laten zijn van Foleon. Uiteindelijk moesten we erkennen dat de ‘oude’ vormentaal en kleurstelling niet meer de lading dekte, net als de naam zelf. Daarom is de stijl van Foleon ontstaan vanuit het logo. Een steviger en meer uitgesproken merk.

Website in hubspot

We hebben getekend voor het design, development en het opzetten in HubSpot van de internationale marketing site. Lees hieronder verder over onze aanpak of bekijk de website gelijk hier: www.foleon.com.

Voor wie het nog niet weet: HubSpot is een content management systeem dat is geoptimaliseerd voor inbound marketing. De content marketeers bij Foleon verzorgen waardevolle content waarmee, via zelf gedefinieerde stappen, de bezoeker van anonieme lead converteert naar het afsluiten van een trial en uiteindelijk naar een betaalde licentie.

Ondanks dat HubSpot wel wat meer beperkingen met zich meebrengt dan bijvoorbeeld MODX (we still love you) kunnen onze developers er uitstekend mee uit de voeten. Zit je ook te denken aan een HubSpot website? We zitten er klaar voor.

foleon-website-inlog-pagina
foleon-website-demo-aanvraag-pagina
Gemeente Den Helder

Zowel advies, concept, design als uitwerking zijn bij RAADHUIS van hoge kwaliteit. Erg fijn om zo’n uitgebreid traject bij één partij te kunnen neerleggen

José van der Burg / Gemeente Den Helder

Huisstijl trajecten gaan nooit over één nacht ijs. Het zijn complexe vraagstukken met veel belanghebbenden, die allemaal hun eigen wensen en voorkeuren hebben. Zeker wanneer het een huisstijl in het publieke domein betreft, zoals in dit geval een gemeente, is het van belang gedegen onderzoek te doen en verschillende ideeën te toetsen. Op die manier creëer je een zo groot mogelijk draagvlak.

Onderzoek

We startten met een uitgebreid vooronderzoek samen met een groep ambtenaren, ondernemers, burgers en betrokkenen waarin de tot dan gevoerde huisstijl goed tegen het licht werd gehouden. Deze sessie bracht twee belangrijke inzichten:

  1. Begin met de identiteit van de stad zelf.
    Is citymarketing los te zien van het imago van de stad en de gemeente zelf? Idealiter zijn deze aan elkaar gerelateerd, of beter nog, versterken ze elkaar.
  2. Er zijn nieuwe kernwaarden ontstaan.
    Door alle inspanningen van de gemeente en de burgers in de afgelopen jaren zijn er nieuwe kernwaarden ontstaan.

Vormgeving

Op basis van de nieuwe kernwaarden hebben we verschillende moodboards ontwikkeld. Samen met een klankbordgroep zijn we uiteindelijk tot een ultiem moodboard gekomen. Daarna vond de uiteindelijke doorvertaling naar een nieuw logo en huisstijl plaats.

Vormentaal

We hebben voor de vorm van het basaltblok gekozen. Van oudsher het bouwmateriaal van de dijken die Den Helder omsluiten. Basaltblokken zijn ruw, niet symmetrisch, allemaal uniek en juist samen supersterk. Een mooie typering van het karakter van Den Helder

Kleurgebruik

Elke kleur die wij aan het kleurenpalet hebben toegevoegd heeft een betekenis voor de gemeente. Met de kleuren op zich hebben we zowel de omgeving, natuur, historie als het karakter van de stad verbeeld. En met de samenhang van de kleuren ook positiviteit en vrolijkheid. Samen met de vormentaal ontstond een toegankelijk en open pallet met veel ruimte voor uitwerking.

Logo

Het logo voor de gemeente is een gestileerde versie van het wapen van Den Helder. De kroon bovenop komt daar ook vandaan maar het linkt ook aan de omtrek van Fort Erfprins en een (erg) gestileerd bootje.

Uitwerking

Het doorvoeren van de huisstijl was een flinke klus, aangezien het heel veel verschillende uitingen betrof. Denk aan briefpapier, brochures en ander drukwerk, de website, intranet, het wagenpark, bedrijfskleding en bewegwijzering. Daarvoor heeft onze vormgever Laura flink wat tijd op locatie doorgebracht om zo samen met de repro afdeling al deze middelen vorm te gegeven.