Categorie: Branding

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.

SaKS Overmorgen

Uit alle inspiratie en experiment van SaKS 2020 is een concrete richting gekomen die vanaf 2019 onder de nieuw strategische noemer SaKS Overmorgen gecommuniceerd wordt.

“De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Ons onderwijs moet veel meer verbinding maken met de wereld en de dag van morgen. En de dag daarna. Zo geven we onze kinderen de basis voor een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor de wereld waar ze in leven.”

“De toekomst van de wereld zit vandaag op onze scholen”

“Onderwijs is geen thema in de maatschappij, onderwijs ís de maatschappij.”

Scholenwebsites

Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).

Wervingscampagne

“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.

Het resultaat

De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht. En Raadhuis is veranderd van de vormgever van het gedachtegoed naar de verspreider ervan.

Freepack

Freepack levert software voor uitzendbureau’s om ze te helpen met de automatisering van bijv. werving en selectie, verloning, facturatie, etc.

In 2016 nam Frans van Duijnen Freepack Software over van zijn vader die het in 1995 begon. Floppy’s onder de snelbinders of per post, je moest wat in die tijd om opdrachtgevers van moderne software te voorzien. Vandaag de dag heeft Frans zo z’n eigen uitdagingen. Hij kent de markt als geen ander. Keer op keer zijn oplossingen verbeterd en aangepast. Soms opnieuw gebouwd in nauw contact met zijn doelgroep, de Nederlandse uitzendbranche.

Dan komt er een moment dat je hulp nodig hebt om afstand te nemen van je prestaties, kansen en uitdagingen. Want wat is nou je échte verhaal? Er is zoveel te vertellen, maar wat zit er in de kern? Wat zoek je dan? Een frisse blik inclusief ongezouten meningen. Enthousiaste, creatieve en nuchtere meedenkers. Om met elkaar te kijken hoe groot die stap eigenlijk moet zijn, die je graag zou willen zetten.

Dus gingen we aan de slag. Met elkaar zoeken naar de essentie van het verhaal. Puzzelen in wirwar van USP’s, testimonials en processen. Wat hoort wáár? En waarom? Achteraf bleek die stap best groot te zijn. Dit hebben we gedaan:

Het verhaal

Op basis van onze gesprekken, ingevulde vragenlijsten, met-elkaar-vastgestelde merkwaarden en gekauw op de juiste woorden schreven we het verhaal van Freepack.

Exclusief voor de flexmarkt

Al meer dan 25 jaar zet Freepack zich in voor de automatisering van de flexmarkt, zodat er genoeg tijd en aandacht gaat naar mensen in plaats van processen. Door onze focus kunnen we meer zijn dan een software-leverancier. We begrijpen de markt en haar spelers.

Je kunt ons bellen, appen, mailen. Kom langs of maak een afspraak voor een training. Hoe is het met je? Wat gaat goed, wat kan beter? Moet er iets direct opgelost worden? Even sparren met serieus goede koffie? We staan voor je klaar.

De nieuwe payoff ‘digitaal vakmanschap’ gaat over een modern ambacht. Niet altijd met alle winden meewaaien, maar met geduld en ervaring tot de juiste oplossing komen. Zoals alleen echte vakmensen dat kunnen.

De branding

Frans kon niet kiezen tussen de twee opties die we in de designsprint lieten zien. Dat heeft hij dus ook niet gedaan. Uiteindelijk werkten we een nieuwe identiteit uit voor het bedrijf en de suite zelf (die duidelijk familie zijn).

Het bedrijf ziet er weer goed uit en het product waar ze de komende jaren naartoe gaan werken – de Freepack Suite – staat ook al als een huis. Beide vanuit dezelfde waarden ontstaan, daarom delen ze ook onderdelen van de vormgeving.

De uitwerking

Verhaal en vorm kwamen samen in de uitwerking van het Brand Manual. Grids, minimale witruimte, wat wel en niet, combinaties, layouts en voorbeelden: Freepack kan weer verder.

De oplevering

En toen kwamen we op het punt waarop Freepack het stokje over kon nemen. De huisstijl pasten we toe in een styleguide van Bootstrap 5, het framework dat Freepack gebruikt. Zodat ze dit kunnen toepassen op hun eigen website én de software die ze bouwen.

Andere onderdelen leverden we op in diverse formaten en bestanden zodat ze ook daar zelf mee aan de slag kunnen. Mits correct gebruikt kunnen opdrachtgevers dit vaak prima zelf. Daar hoeven ze ons niet iedere keer voor te vragen (mag natuurlijk wel). Laat ons het creatieve werk maar doen.

Foleon

From the initial brainstorming sessions to the post-launch adjustments, the RAADHUIS team continually demonstrated their enormous creativity, their attention to detail, and their willingness to go above and beyond. They helped us solidify our vague ideas into a solid vision and then executed it with nimble precision. We’re extremely happy with the results! Sean Filidis / Foleon

Instant Magazine was een van de bedrijven die ooit uit RAADHUIS zijn ontstaan. Ex RAADHUIS partner Daan Reijnders en technical mastermind Joost Galama hebben binnen no-time van Instant Magazine een internationaal succes gemaakt. Maar bij succes komen uitdagingen, zoals de aansluiting van je merk op de markt.

In het begin van Instant Magazine, gebruikte het grootste gedeelte van de gebruikers het platform om online magazines te creëren. Vandaag de dag wordt het platform echter gebruikt om allerlei soorten publicaties te creëren, van jaarverslagen tot whitepapers en van interactieve brochures tot microsites – allemaal portfolio’s vol content. Daarom: Foleon.

De nieuwe identiteit vertelt beter wie Foleon is en wat ze doen: Een alles-in-één creative suite waarmee je gemakkelijk web-based interactieve content creëert die meetbaar is en bewezen de aandacht van de lezer weet vast te houden.

Nieuwe naam, nieuw logo

De naam is bedacht door Paul Glover en Aaron Ginsberg van Studio Ginsberg in New York. Samen met hen mocht Bart Verbiest een week lang in New York werken aan het nieuwe merk, in de zomer van 2018. Supertof om samen met het Amerikaanse team, Aaron, Paul en Daan op te pakken. Terug op Nederlandse bodem werkten we verder aan het logo in samenwerking met het marketing- en designteam van Foleon.

logo-foleon-op-uithangbord

Huisstijl

We zochten naar manieren om de huisstijl van Instant Magazine onderdeel te laten zijn van Foleon. Uiteindelijk moesten we erkennen dat de ‘oude’ vormentaal en kleurstelling niet meer de lading dekte, net als de naam zelf. Daarom is de stijl van Foleon ontstaan vanuit het logo. Een steviger en meer uitgesproken merk.

Website in hubspot

We hebben getekend voor het design, development en het opzetten in HubSpot van de internationale marketing site. Lees hieronder verder over onze aanpak of bekijk de website gelijk hier: www.foleon.com.

Voor wie het nog niet weet: HubSpot is een content management systeem dat is geoptimaliseerd voor inbound marketing. De content marketeers bij Foleon verzorgen waardevolle content waarmee, via zelf gedefinieerde stappen, de bezoeker van anonieme lead converteert naar het afsluiten van een trial en uiteindelijk naar een betaalde licentie.

Ondanks dat HubSpot wel wat meer beperkingen met zich meebrengt dan bijvoorbeeld MODX (we still love you) kunnen onze developers er uitstekend mee uit de voeten. Zit je ook te denken aan een HubSpot website? We zitten er klaar voor.

foleon-website-inlog-pagina
foleon-website-demo-aanvraag-pagina
Gemeente Den Helder

Zowel advies, concept, design als uitwerking zijn bij RAADHUIS van hoge kwaliteit. Erg fijn om zo’n uitgebreid traject bij één partij te kunnen neerleggen

José van der Burg / Gemeente Den Helder

Huisstijl trajecten gaan nooit over één nacht ijs. Het zijn complexe vraagstukken met veel belanghebbenden, die allemaal hun eigen wensen en voorkeuren hebben. Zeker wanneer het een huisstijl in het publieke domein betreft, zoals in dit geval een gemeente, is het van belang gedegen onderzoek te doen en verschillende ideeën te toetsen. Op die manier creëer je een zo groot mogelijk draagvlak.

Onderzoek

We startten met een uitgebreid vooronderzoek samen met een groep ambtenaren, ondernemers, burgers en betrokkenen waarin de tot dan gevoerde huisstijl goed tegen het licht werd gehouden. Deze sessie bracht twee belangrijke inzichten:

  1. Begin met de identiteit van de stad zelf.
    Is citymarketing los te zien van het imago van de stad en de gemeente zelf? Idealiter zijn deze aan elkaar gerelateerd, of beter nog, versterken ze elkaar.
  2. Er zijn nieuwe kernwaarden ontstaan.
    Door alle inspanningen van de gemeente en de burgers in de afgelopen jaren zijn er nieuwe kernwaarden ontstaan.

Vormgeving

Op basis van de nieuwe kernwaarden hebben we verschillende moodboards ontwikkeld. Samen met een klankbordgroep zijn we uiteindelijk tot een ultiem moodboard gekomen. Daarna vond de uiteindelijke doorvertaling naar een nieuw logo en huisstijl plaats.

Vormentaal

We hebben voor de vorm van het basaltblok gekozen. Van oudsher het bouwmateriaal van de dijken die Den Helder omsluiten. Basaltblokken zijn ruw, niet symmetrisch, allemaal uniek en juist samen supersterk. Een mooie typering van het karakter van Den Helder

Kleurgebruik

Elke kleur die wij aan het kleurenpalet hebben toegevoegd heeft een betekenis voor de gemeente. Met de kleuren op zich hebben we zowel de omgeving, natuur, historie als het karakter van de stad verbeeld. En met de samenhang van de kleuren ook positiviteit en vrolijkheid. Samen met de vormentaal ontstond een toegankelijk en open pallet met veel ruimte voor uitwerking.

Logo

Het logo voor de gemeente is een gestileerde versie van het wapen van Den Helder. De kroon bovenop komt daar ook vandaan maar het linkt ook aan de omtrek van Fort Erfprins en een (erg) gestileerd bootje.

Uitwerking

Het doorvoeren van de huisstijl was een flinke klus, aangezien het heel veel verschillende uitingen betrof. Denk aan briefpapier, brochures en ander drukwerk, de website, intranet, het wagenpark, bedrijfskleding en bewegwijzering. Daarvoor heeft onze vormgever Laura flink wat tijd op locatie doorgebracht om zo samen met de repro afdeling al deze middelen vorm te gegeven.

Lightbulbbox

Het ziet er echt geweldig uit! Beter dan ik had kunnen denken. Ik ben heel erg blij met waar we zijn gekomen!

Linda Midgley / Light bulb box

Visuele identiteit

Wij hebben de visuele identiteit gedaan en de volledige stijl uitgewerkt. Van het logo en inpakpapier tot de instructieboekjes met alle illustraties en het uitknip-materiaal voor het speelgoed.

Uithangbord met logo Light Bulb Box
Gemeente Dijk en Waard

Nieuwe identiteit

Het ontwikkelen van een merk naar aanleiding van een fusie is altijd een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat beide partijen trots zijn op het nieuwe merk? Zeker wanneer het een gemeente betreft waar veel verschillende stakeholders het nieuwe merk moeten omarmen.

gemeente-dijk-en-waard-2-posters-hier-voel-ik-mij-thuis

Verschil en overlap

Er was een nadrukkelijke wens om iets nieuws te maken en niet gebruik te maken van bestaande onderdelen uit één van beide identiteiten. Ook om te voorkomen dat één van de twee prominenter terug zou komen in de nieuwe identiteit. Toch vonden we het belangrijk om erachter te komen waarin de gemeenten verschillen en waar ze overlappen. Omdat de keuzes in vorm, kleur en typografie gebaseerd zijn op de bestaande onderscheidende elementen en daardoor dus ook belangrijk zijn voor de nieuwe identiteit van gemeente Dijk en Waard.

Krachtige naam

De naam Dijk en Waard was al gekozen. En daar waren we blij mee! Het is een krachtige naam. Zo krachtig dat gebruik van het woord ‘Gemeente’ in het beeldmerk daar eigenlijk afbreuk aan doet. Juist door het woord weg te laten wordt Dijk en Waard ook van iedereen. Niet alleen van de gemeentelijke organisatie.

‘Een sterke en innovatieve gemeente, waar iedereen telt en wordt gezien, met ruimte voor mensen en natuur.’ 

gemeente-dijk-en-waard-roll-up-banner-man
gemeente-dijk-en-waard-roll-up-banner-vrouw

Kleurgebruik

In de kleurstelling hebben we dus bewust gekozen voor de kleuren blauw en groen. Beide kleuren werden al gebruikt in de merken van Heerhugowaard en Langedijk, maar representeren ook uitstekend Dijk en Waard. Ook in de vormentaal en de typografie hebben we de eenvoud en kracht van Dijk en Waard gevisualiseerd.

gemeente-dijk-en-waard-auto-met-logo
QLS

Innovatie

De digitale uitstraling van QLS bleef achter bij de groei van het bedrijf. Daarom werden wij gevraagd om een nieuwe website te ontwikkelen. Deze moest het innovatieve karakter van het bedrijf goed naar voren brengen, maar tegelijkertijd ook de familiaire cultuur laten zien. 

“Naast dat de website nu veel beter bij onze organisatie past en mee kan richting de toekomst, zijn het aantal aanvragen van leads via de website verdubbeld.”

Marvin Pelupessy / QLS
qls-logo-transformatie

Visuele identiteit

Hoewel we de opdracht kregen om (alleen) een nieuwe website te ontwikkelen, waren er ook nog wat wensen in de doorontwikkeling van de visuele identiteit. Er was een herkenbaar logo, maar de huisstijl was (nog) niet gedefinieerd. We hebben het logo een kleine update gegeven om deze wat moderner te laten ogen. Tevens hebben we het kleurenpalet verfrist en een passende beeld- en vormentaal gecreëerd die we hebben ingezet voor het webdesign.

Gebruik van video’s en micro-animaties

Om de website dynamisch te laten aanvoelen hebben we video’s en micro-animaties ingezet. Dit weerspiegelt het innovatieve gevoel dat je ook ervaart als je door het bedrijf heen loopt, waar veel gebruik wordt gemaakt van robotisering.

qls-website-visual
qls-website-visual
qls-website-visual
qls-klanten-visual

Modulair opgezet

De website is modulair opgezet zodat de marketeers van QLS veel flexibiliteit hebben om de website in te delen zoals zij dat willen.

SKOWF

De “O”

Voor Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland hebben we een nieuwe visuele identiteit gemaakt. In het logo hebben we de ‘O’ van onderwijs als het ware omarmd. Je zou er ook een oog in kunnen zien wat weer staat voor ‘glinsterende ogen’. Dit komt uit een verhaal van Roald Dahl en vormt de kern van het onderwijs: de ogen van de kinderen laten glinsteren.

Vormentaal

Vanuit deze basis hebben we de vormentaal gehaald en een kleurenfamilie opgesteld. In de uitwerking proberen we het basisschool gevoel te combineren met het bestuur wat SKOWF uiteindelijk is. In de uitwerking kunnen we met de onderdelen veel kanten op. Dit biedt veel ruimte zonder de herkenbaarheid van het merk te verliezen.

skowf-poster-academie-overzicht
Bloomlily

Bloomlily ontwikkelt nieuwe leliesoorten en verbetert bestaande. Een van de initiatiefnemers, Rogier Mak, vroeg ons om een nieuwe visuele identiteit te ontwikkelen. Onze uitdaging: de ‘bloemen-cliche’s’ vermijden;-)

“Verrassend en verfrissend, van idee tot eindresultaat”

Rogier Mak

Design Sprint

In de design sprint hebben we verschillende richtingen geprobeerd. In een van de eerste voorstellen in deze sprint hebben we de stamper van lelies als uitgangspunt voor de vorm gebruikt. Deze hebben we strak opgezet om de technische kant van het veredelen terug te laten komen. Dit zonder teveel het organische van de bloem zelf te verliezen.

Website

In de corporate website laten we de visuele identiteit zoveel mogelijk terugkomen. De organische, ronde vormen zijn vooral op desktop prominent aanwezig en zorgen voor een zeer onderscheidend geheel.

Homepage website Bloomlily
Iconen Bloomlily
Assortiment Bloomlily
Lelie overzicht - website Bloomlily
RAADHUIS Pinksterun

De route van dit kleinschalige hardloopevenement leidt de renners door, langs en over de wijken en klassieke bezienswaardigheden van Oudorp en haar Oudorperpolder.

Als Alkmaar Sport een tof sportief evenement wil neerzetten in ‘ons’ Oudorp, dan doen wij natuurlijk mee. Daarnaast is het voor ons (stiekem) ook een goede creatieve uitlaatklep!

De naam

Zo bedachten we met het team de naam en maakten we er een sport (ha!) van om de woordspeling tot in oneindige flauwheid door te voeren: Sponsorun, kinderun, masserun, motiverun, iemand?

Het werk

We maken al het artwork en de communicatie uitingen voor de Pinksterun en ondersteunen de social media kanalen. Te gek om bijv. medailles te ontwerpen, net als kilometerborden, routebordjes, t-shirts, winacties, etc.

Van rollup banners tot de ereboog voor de deur van RAADHUIS waar start en finish plaatsvinden, we maakten het allemaal.