Categorie: Campagne

Samen lukt het

Woonzorggroep Samen zoekt een nieuwe balans, waarbij ze zoveel mogelijk mensen kunnen helpen met goede zorg. Daarvoor is een nieuw plan gemaakt: Samen lukt het! Aan Raadhuis de taak om dit plan vorm en aandacht te geven bij de medewerkers en stakeholders van Samen.

Visie in vorm

“De doelen zijn wel duidelijk: we willen iedereen zorg geven, al stijgt de zorgvraag en krimpt de arbeidsmarkt, we willen plezier houden in ons werk en bijdragen aan een duurzame samenleving. Wat we willen is duidelijk. De volgende vraag waar we antwoord op gaan vinden is hoe we de doelen gaan bereiken.”

Een plan of visie zonder vorm blijft moeilijk hangen. Daarnaast: plannen en ideeën veranderen, hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen je organisatie goed op de hoogte is? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat ze enthousiast worden? Meedenken aan manieren om de visie van de organisatie te betrekken op hun eigen dagelijkse praktijk?

Communicatie natuurlijk. De juiste woorden en beelden op het juiste moment. Niet één keer, maar frequent. Met een diversiteit aan content. Campagnemateriaal, maar ook grote en kleine verhalen van collega’s. Zodat iedereen gaat geloven: deze visie kan écht werkelijkheid worden.

Lawaai maken

We kozen voor een grote diversiteit aan content, middelen en momenten. Zoals met ‘chunks’, ofwel kleine statische vellen die op willekeurige plekken aan de muren ‘plakken’. Maar ook met posters, mailtjes en interne berichten. De verhalen achter de strategie werden gedeeld via een fysiek magazine en periodiek via een online magazine.

De laatste editie van het online magazine bekijken?
samenlukthet.woonzorggroepsamen.nl

Geef vorm aan je visie

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zien wat jij ziet? Er net zo enthousiast over zijn? Door vorm te geven aan je visie, zoals Samen dat doet. We hebben er een artikel over geschreven, handig!

Open artikel
Esdégé-Reigersdaal

Design sprint

Na een kick-off met het communicatie-team zijn we aan de slag gegaan. Belangrijke voorwaarde was dat het bestaande logo behouden moest blijven. We hebben gekeken naar de vormentaal, kleuren en typografie.

Powered By

Als onderdeel van de visuele identiteit hebben we een ‘powered by’ kleurendefinitie gemaakt voor locaties en initiatieven die zich meer willen onderscheiden. Zo zijn ze wel onderdeel van de Esdégé-Reigersdaal familie maar met meer eigenheid. En zonder een compleet nieuwe stijl te hoeven ontwikkelen.

Uitwerking middelen

De aangepaste identiteit hebben we vervolgens in verschillende middelen uitgewerkt. Een belangrijke fase omdat je dan ziet wat er werkt en wat niet. En of we nog dingen aan moesten passen (ja dus;-).

Westfries Museum

Visuele identiteit

Kenmerkend voor het Westfries Museum is het samenspel tussen de W en de M. Daarnaast lieten we ons inspireren door de geschilderde luiken aan de buitenzijde van het monumentale pand. We gaven vorm aan een nieuw logo en huisstijl. Het nieuwe kleurpalet is frisser, de typografie en vormentaal zijn meer uitgesproken.

Website

Tijdens de verbouwing is de website van het Westfries Museum extra belangrijk. In de – tijdelijke – pagina kun je omlaag én omhoog scrollen. Juist omdat het museum hun verhalen vanuit meerdere perspectieven wil vertellen en ruimte wil geven aan ieders eigen beleving.

Doorontwikkelen vanuit MVP

Het is het idee dat we de website verbeteren, aanvullen en verrijken de komende jaren. Zodat er een compleet nieuwe website staat wanneer het museum weer open gaat voor publiek.

WCAG Toegankelijk

De website is vormgegeven en gebouwd volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Een flinke uitdaging gezien de bijzondere opbouw van de pagina. Meer weten over de WCAG? Check ons artikel.

Employer branding Forte Kinderopvang

‘De kinderopvangbranche kampt met een enorm personeelstekort. En dat is bij ons helaas niet anders. Wij zijn daarom al een tijd bezig om nieuw personeel te werven, maar dit gebeurt nog teveel adhoc en voelt als los zand. We hebben behoefte aan een Employer Brand. Wie zijn wij als werkgever, wat hebben wij te bieden, wat ga je bij ons vinden, wat maakt ons uniek en onderscheidend?

Doelstellingen:

  • Creëren van een onderscheidend en aantrekkelijk werkgeversmerk, in beeld en copy.
  • Voorkeurspositie krijgen en behouden in de mindset van huidige én nieuwe medewerkers.
  • Voldoende geschikte nieuwe medewerkers vinden en behouden.

Conceptsprint

Tijdens onze eerste conceptsprint gingen we hier creatief mee aan de slag:

Het merk

Wat zijn elementen die we kunnen gebruiken voor de werving van nieuwe medewerkers? Wat moeten we creëren?

De website

Is er ruimte voor ‘thought leadership’? Is de visie van Forte Kinderopvang duidelijk en inspirerend? Krijg je een goed idee van de cultuur en wie werken er eigenlijk bij Forte? Pas ik daar wel tussen?

De campagne

Hoe gaan we lawaai maken? Wat is het verhaal? Hoe onderscheiden we Forte van andere spelers en hoe ziet dat eruit? 

Meer weten over employer branding?

We hebben er een artikel over geschreven: raadhuis.com/employer-branding

Liever om tafel om te sparren wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Bart van Koppen via bart@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.

SaKS Overmorgen

Uit alle inspiratie en experiment van SaKS 2020 is een concrete richting gekomen die vanaf 2019 onder de nieuw strategische noemer SaKS Overmorgen gecommuniceerd wordt.

“De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Ons onderwijs moet veel meer verbinding maken met de wereld en de dag van morgen. En de dag daarna. Zo geven we onze kinderen de basis voor een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor de wereld waar ze in leven.”

“De toekomst van de wereld zit vandaag op onze scholen”

“Onderwijs is geen thema in de maatschappij, onderwijs ís de maatschappij.”

Scholenwebsites

Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).

Wervingscampagne

“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.

Het resultaat

De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht. En Raadhuis is veranderd van de vormgever van het gedachtegoed naar de verspreider ervan.

Ecomare

De experts van Raadhuis zijn echt onderdeel van ons team geworden. Dankzij deze nauwe samenwerking is er een mooie en zeer gebruiksvriendelijke website tot stand gekomen. Marion Barth / Ecomare

Concept

Ecomare is naast Kaap Skil, Oudheidkamer en de Vuurtoren Texel onderdeel van Stichting Texels Museum (STM). Een uitgebreid strategisch plan 2016 – 2020 lag o.a. ten grondslag aan de bouw van de nieuwe site van Ecomare. De missie van STM is: ‘De musea en zeedieren-opvang van STM laten zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee en van de Texelse cultuurhistorie’. Enkele brainstormsessies later wisten we wat ons te doen stond. De uitgangspunten van de site zijn zeer uitgebreid vastgelegd in een functioneel ontwerp.

Website

Ecomare is niet zomaar een natuurmuseum, het is een beleefcentrum voor Werelderfgoed. Dit was de uitdaging voor het ontwerp van de nieuwe site. Veel meer dan alleen prachtige aaibare zeehondjes. Kernwoorden: actief, veel te beleven, deelbaar, bewustwording voor de natuur. Maar ook wilden we stevige verhalen kwijt over de natuur onder de knop‘ verdiepen’. De content wordt volledig beheerd door Ecomare en de grote wens: graag bouwen in WordPress.

Zeehonden pagina website Ecomare
Homepage website Ecomare

Techniek

Al snel kwamen we tot de conclusie dat de nieuwe website van Ecomare voorzien moest worden van een ticketsysteem, donatiemogelijkheden, een uitgebreide agenda en een reserveringssysteem voor o.a. excursies. En uiteraard super responsive want eilandbezoekers plannen vaak hun bezoek met hun mobiele telefoon.

Campagne: Je leert nog eens wat in Waddenstad

Wist je dat we tegenwoordig gel kunnen maken van zeewier? En wist je dat meeuwen dol zijn op patat en daarvoor een flink rondje om vliegen? Dat we van zeesla visvoer maken en dat we zeehonden van een zendertje voorzien? RAADHUIS bedacht de naam Waddenstad, een expositieruimte ingericht als een stad met een snackbar voor meeuwen, een meubelzaak met mosselbanken, een reisbureau voor trekvogelonderzoek en een supermarkt vol zeewierproducten. Uiteraard prachtige grondstoffen voor een opvallende campagne vertaald in posters en advertenties.

RAADHUIS Pinksterun

De route van dit kleinschalige hardloopevenement leidt de renners door, langs en over de wijken en klassieke bezienswaardigheden van Oudorp en haar Oudorperpolder.

Als Alkmaar Sport een tof sportief evenement wil neerzetten in ‘ons’ Oudorp, dan doen wij natuurlijk mee. Daarnaast is het voor ons (stiekem) ook een goede creatieve uitlaatklep!

De naam

Zo bedachten we met het team de naam en maakten we er een sport (ha!) van om de woordspeling tot in oneindige flauwheid door te voeren: Sponsorun, kinderun, masserun, motiverun, iemand?

Het werk

We maken al het artwork en de communicatie uitingen voor de Pinksterun en ondersteunen de social media kanalen. Te gek om bijv. medailles te ontwerpen, net als kilometerborden, routebordjes, t-shirts, winacties, etc.

Van rollup banners tot de ereboog voor de deur van RAADHUIS waar start en finish plaatsvinden, we maakten het allemaal.

Vonk

We willen met Leven Lang Ontwikkelen samen nog beter kunnen doen wat de maatschappij van ons vraagt.

Onderzoek

Om informatie uit alle geledingen op te halen hebben we een korte vragenlijst gemaakt. Deze hebben we aan verschillende groepen binnen beide organisaties gestuurd. De opbrengsten hiervan zijn meegenomen in de verdere ontwikkeling van zowel de naam als de visuele identiteit.

De naam

Vonk. Een omgeving waar je leert, maar niet alleen in traditionele zin. Een omgeving van inspiratie. Van mogelijkheden. Vooral door de mensen die er werken, studeren en (bij)leren. Een omgeving waarin we ondernemend en innovatief zijn. Samen met het bedrijfsleven, de regio en anderen. Elkaar een spiegel voorhouden, iets zien wat jij misschien nog niet ziet. Met elkaar komen we erachter waar onze krachten liggen. Inspiratie uit mensen. Vonk stimuleert dat. Op onze scholen denken we om elkaar en helpen we elkaar om ons best te doen. Met elkaar houden we een open en nieuwsgierige blik. Vonk: Vol Inspiratie.

De vonk laten overslaan, het vuurtje laten ontbranden. We willen het verschil proberen te maken en goed onderwijs aanbieden dat past bij de persoon en de arbeidsmarkt.

De visuele identiteit

Het beeldmerk staat voor de stap omhoog, de groei en de sprong die je kunt maken binnen de opleidingen. We hebben bewust niet een vonk letterlijk verbeeld maar juist wat er gebeurt nadat de vonk is overgeslagen.

Uitwerking visuele identiteit

We hebben de visuele identiteit vervolgens in een breed scala aan middelen uitgewerkt: folders, visitekaartjes, geveldoeken, de website, display banners, social posts, tasjes, rapporten, animaties, roll-up banners, enzovoort.

De toepassing van de identiteit en de regels die daarvoor gelden hebben we opgesteld in een handboek die we samen met alle relevante open bestanden aan de communicatie-afdeling hebben opgeleverd.

Koepelkathedraal Haarlem

De omvangrijke restauratie van de Koepelkathedraal in Haarlem is bijna voltooid en hij is mooier dan ooit! Een nieuwe fase in de geschiedenis van de kathedraal breekt aan. Om dit te vieren kon je vorig jaar op bijna 60 meter hoogte via een spectaculaire brug van toren naar toren én is de identiteit van de Koepelkathedraal volledig vernieuwd.

De Koepelkathedraal Haarlem is uniek en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is bijna net zo groot als de Notre Dame in Parijs. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als Neogotisch, Neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

Om een aantal redenen willen wij ons de komende tijd profileren als KoepelKathedraal Haarlem. Wij zijn dan ook zeer tevreden, niet alleen over het uiteindelijke merk zelf, maar ook over de intensieve samenwerking.

Wim Eggenkamp / Koepelkathedraal Haarlem

Rebranding

De inspiratie voor de verbeelding van de identiteit kwam vanuit alle hoeken op ons af. Uiteindelijk wisten we dat we het warme, kleurrijke en diverse karakter van de kathedraal wilden vastleggen in het merk. Het logo is een visualisatie van het meest sprekende kenmerk (de koepel) en de 7 cirkels symboliseren de 7 ruimtes in de kathedraal die je kunt bezoeken. De zogenaamde straalkapellen die om het hoogkoor liggen. De 7 kleuren daarvan zijn weer gerelateerd aan die van de edelstenen uit het verhaal van de Openbaringen van Johannes, waarin hij aan de hand van de pracht van die edelstenen het Hemelse Jerusalem probeert te beschrijven. Delen uit het logo zijn los te gebruiken in de vormgeving. Zo kunnen de zijbeuken van het logo gebruikt worden om een quote uit te lichten of accent te leggen op een stuk tekst.

Typografie

Het lettertype “Johnston” is ontworpen in de periode tussen de tweede fase van de kathedraalbouw en de afbouw van de torens. Het is een toegankelijk, open en eigenzinnig lettertype die de Koepelkathedraal zijn eigen identiteit geeft. Details in het font maken dat het heel mooi aansluit bij de typografie en de architectuur van de kathedraal.

koepel-kathedraal-haarlem-folder

Uitwerking

De identiteit komt prachtig tot uiting in de uitwerking van de website en alle uitingen in en om de kathedraal. Het is natuurlijk ook de basis geweest voor de campagne ‘Klim naar het licht’ wat parallel liep met de rebranding. We werkten o.a. aan infoborden, abri’s, social posts, advertenties, folders en nog veel meer. De website is custom ontworpen en gebouwd, met WordPress als CMS.

koepel-kathedraal-haarlem-website-homepagina
koepel-kathedraal-haarlem-website-wat-is-er-te-zien
koepel-kathedraal-haarlem-website-wat-is-er-te-zien

Klim naar het licht

Na het succes van ‘Klim naar de hemel’ in Alkmaar ontstond het idee om een tijdelijke brug te bouwen tussen de twee torens, om zo bezoekers op een unieke manier (opnieuw) kennis te laten maken met deze prachtige kathedraal. Hiervoor hebben we in de nieuwe stijl campagnebeelden ontwikkeld om zowel sponsoren als bezoekers te werven.

Social campagne

Op Facebook en Instagram liepen diverse campagnes om tickets te verkopen voor ‘Klim naar het licht’. Vooral de video is breed ingezet om een groot publiek in de regio aan te spreken. Ook maakten we diverse berichten over het hijsen van de brug, het werven van vrijwilligers, verlengen van de Klim, etc. Samen met de opdrachtgever zochten we naar een optimale balans tussen budget en conversie. In totaal zijn er ongeveer 6.000 tickets direct via social media verkocht, zonder te kijken naar mensen die eerst via social binnenkomen en later terugkeren om direct via de site een ticket te bestellen.

Zoals bij veel grote, mooie projecten werken we samen met goede partijen, zoals DOSS Event Support, Scholten reclame, Mike Bink Fotografie en Playforward voor de video. Samen maken we het beste werk.

Klimbos

Onze nieuwe identiteit geeft een bezoek aan een van onze Klimbossen precies weer. Spanning, avontuur, beleving en plezier!

Ciaran Barseman / Klimbos

Visuele identiteit

We hebben de visuele identiteit van het Klimbos en de website ontworpen. Voor de visuele identiteit hebben we vooral geprobeerd om het avontuur en de natuur zoveel mogelijk terug te laten komen.

Mobile first

De website is volledig geoptimaliseerd voor mobiel omdat 80% van het verkeer mobiel plaatsvindt. En van het verkeer klikt ook ongeveer 80% direct door naar ‘Tickets’. Die knop staat daarom prominent op nagenoeg iedere pagina. De website bestaat uit een algemeen deel en daarnaast afzonderlijke subsites per Klimbos. Voor ieder Klimbos zijn verschillende doelgroep-landingpages gemaakt om specifieke doelgroepen zoals scholen, teamuitjes en groepen gericht te kunnen benaderen.