In 2024 is er hard gewerkt aan de branding van het Jan Arentsz, ofwel JA. Wat begon met een workshop merkstrategie, resulteerde uiteindelijk in een nieuwe visuele identiteit. Dit hebben we uitgewerkt in alle uitingen, online en offline.
Centraal in de nieuwe identiteit staat de roepnaam: JA. Dit korte, positieve woord past heel goed bij het Jan Arentsz. Daarnaast beschikken ze over de mooiste URL van Nederland: ja.nl. Daar moét je toch iets mee doen?
Samen met het team van JA gaven we vorm aan logo, kleuren, typografie, vormen en beeldtaal. Te gek om te zien hoe alles uiteindelijk tot uiting komt.
‘Meer volk in de stad’. Op de juiste momenten. Dit is uiteindelijk waar het om draait. Daarom bedachten wij ‘Over volle straten praten’: een dubbelzinnige boodschap. We moeten praten over overvolle straten en overvolle straten praten. Snap je ‘m nog? Lees de zin nog maar een keer.
We hebben de campagne opgeleverd in een A2 naar A4 gevouwen uitnodiging (kruisslag), beachflags, notitieblokjes, pennen, reboards en afbeeldingen voor Chainels (het communicatieplatform van Bolwerk).
Samen met het team van PWN werken we aan diverse campagnes en uitingen. Zoals de Hero-campagne ‘Ja natuurlijk’, employer branding, een pilot met een waterbesparingskit en nog veel meer.
Bij PWN draait het niet alleen om drinkwater. Het natuurgebied dat ze beheren is kwetsbaar en een vitaal onderdeel van het zuiveringsproces. Veel mensen weten niet hoe belangrijk de Noord-Hollandse duinen zijn voor ons drinkwater. Daarom gebruiken we de tagline: water zit in onze natuur.
Het is een zin met dubbele lading. Water zit letterlijk in onze natuur. Het ís natuur. Maar het zou ook in ieders natuur moeten zitten om er zuinig en verantwoord mee om te gaan.
In 2023 namen we voor de eerste keer de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen (KBBBD) onder handen. Het logo bestond al, wij gaven het verder vorm in een bezoekerscampagne.
Voor de editie van 2024 hebben we campagne gevoerd voor het werven van zowel bedrijven als bezoekers, in samenwerking met Afix. Je kwam de KBBBD tegen op LinkedIn, Instagram, Facebook. Maar ook langs de weg, in de mail, op de mat en in diverse advertenties.
Daarnaast bedachten we een simpel, maar effectief ‘foldertje’ op het formaat van een visitekaartje. Deze werden uitgedeeld aan ondernemers door medewerkers van het Werkgevers Service Punt (WSP), RPA en het Ontwikkelingsbedrijf NHN tijdens evenementen zoals Hallo 2024.
Tijdens een strategisch voortraject hebben we – samen met verschillende stakeholders – het functioneel ontwerp en de wireframes voor de website samengesteld. Hierbij hebben we niet alleen naar de ‘voorkant’ gekeken, maar ook goed nagedacht over hoe het aanmeldproces moest verlopen.
Voor bedrijven hebben we ervoor gekozen om een maatwerk omgeving op te zetten waarin ze zelf informatie, openingstijden en tijdsloten kunnen aanpassen.
Check de site: www.kbbbd.nl
Voor fase 1 van de campagne om bedrijven te werven schreven we drie artikelen voor de nieuwe website. ‘Drie redenen om je deuren te openen’ bijvoorbeeld. In een ander artikel introduceerden we het ‘Kom binnen Canvas’ om ondernemers te helpen hun open dag goed in te richten.
Vanaf 23 december tot en met 3 januari doopt de Grote Kerk zich om tot Het Kersthuis: dé plek waar Alkmaar dit jaar de kerst beleeft. Kraampjes, silent disco, het enorme kerstbomenbos, het Kerstcafé en zelfs curling: heerlijk. Wij bedachten de naam, gaven vorm aan de visuele identiteit en werkten de hele handel uit in website, doeboekjes, signing, drukwerk, socials: you name it. Feest!
Voor de website maakten we gebruik van ons eigen WordPress template, zodat de site snel opgezet kon worden. Check kersthuisalkmaar.nl.
Sommige van ons kunnen niet wachten tot kerst. De gezelligheid, aandacht, warmte, eten en drinken. Maar vooral: de muziek! Wham!, Mariah Carey, Chris Rea op repeat in dezelfde volgorde. Heerlijk. Die – volgens sommige bijzondere – eigenschap hebben we gebruikt voor onze Kerst Karaoke Actie.
We vroegen diverse Alkmaarders (en Schagenezen) met een divers netwerk om een eenvoudige video op te nemen waarop ze meezingen met een kerstklassieker. De eenvoudige edit stuurden we terug, zodat ze de video zelf konden delen op LinkedIn en Instagram. Een mooi succes met een gemiddelde van 3500 impressies per post.
Na een kick-off met het communicatie-team zijn we aan de slag gegaan. Belangrijke voorwaarde was dat het bestaande logo behouden moest blijven. We hebben gekeken naar de vormentaal, kleuren en typografie.
Als onderdeel van de visuele identiteit hebben we een ‘powered by’ kleurendefinitie gemaakt voor locaties en initiatieven die zich meer willen onderscheiden. Zo zijn ze wel onderdeel van de Esdégé-Reigersdaal familie maar met meer eigenheid. En zonder een compleet nieuwe stijl te hoeven ontwikkelen.
De aangepaste identiteit hebben we vervolgens in verschillende middelen uitgewerkt. Een belangrijke fase omdat je dan ziet wat er werkt en wat niet. En of we nog dingen aan moesten passen (ja dus;-).
Kenmerkend voor het Westfries Museum is het samenspel tussen de W en de M. Daarnaast lieten we ons inspireren door de geschilderde luiken aan de buitenzijde van het monumentale pand. We gaven vorm aan een nieuw logo en huisstijl. Het nieuwe kleurpalet is frisser, de typografie en vormentaal zijn meer uitgesproken.
Tijdens de verbouwing is de website van het Westfries Museum extra belangrijk. In de – tijdelijke – pagina kun je omlaag én omhoog scrollen. Juist omdat het museum hun verhalen vanuit meerdere perspectieven wil vertellen en ruimte wil geven aan ieders eigen beleving.
Het is het idee dat we de website verbeteren, aanvullen en verrijken de komende jaren. Zodat er een compleet nieuwe website staat wanneer het museum weer open gaat voor publiek.
De website is vormgegeven en gebouwd volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Een flinke uitdaging gezien de bijzondere opbouw van de pagina. Meer weten over de WCAG? Check ons artikel.
‘De kinderopvangbranche kampt met een enorm personeelstekort. En dat is bij ons helaas niet anders. Wij zijn daarom al een tijd bezig om nieuw personeel te werven, maar dit gebeurt nog teveel adhoc en voelt als los zand. We hebben behoefte aan een Employer Brand. Wie zijn wij als werkgever, wat hebben wij te bieden, wat ga je bij ons vinden, wat maakt ons uniek en onderscheidend?‘
Doelstellingen:
Tijdens onze eerste conceptsprint gingen we hier creatief mee aan de slag:
Wat zijn elementen die we kunnen gebruiken voor de werving van nieuwe medewerkers? Wat moeten we creëren?
Is er ruimte voor ‘thought leadership’? Is de visie van Forte Kinderopvang duidelijk en inspirerend? Krijg je een goed idee van de cultuur en wie werken er eigenlijk bij Forte? Pas ik daar wel tussen?
Hoe gaan we lawaai maken? Wat is het verhaal? Hoe onderscheiden we Forte van andere spelers en hoe ziet dat eruit?
We hebben er een artikel over geschreven: raadhuis.com/employer-branding
Liever om tafel om te sparren wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Bart van Koppen via bart@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.
SaKS (Samen Katholieke Scholen)De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe branding vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.
Door de jaren heen hebben we veel materiaal voor SaKS gemaakt en heeft ook de huisstijl een flinke zet gekregen. Geïnspireerd op de beweging, maar met meer mogelijkheden. Diverser, nog steeds herkenbaar.
Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).
“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.
De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht.
EcomareDe experts van Raadhuis zijn echt onderdeel van ons team geworden. Dankzij deze nauwe samenwerking is er een mooie en zeer gebruiksvriendelijke website tot stand gekomen. Marion Barth / Ecomare
Ecomare is naast Kaap Skil, Oudheidkamer en de Vuurtoren Texel onderdeel van Stichting Texels Museum (STM). Een uitgebreid strategisch plan 2016 – 2020 lag o.a. ten grondslag aan de bouw van de nieuwe site van Ecomare. De missie van STM is: ‘De musea en zeedieren-opvang van STM laten zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee en van de Texelse cultuurhistorie’. Enkele brainstormsessies later wisten we wat ons te doen stond. De uitgangspunten van de site zijn zeer uitgebreid vastgelegd in een functioneel ontwerp.
Ecomare is niet zomaar een natuurmuseum, het is een beleefcentrum voor Werelderfgoed. Dit was de uitdaging voor het ontwerp van de nieuwe site. Veel meer dan alleen prachtige aaibare zeehondjes. Kernwoorden: actief, veel te beleven, deelbaar, bewustwording voor de natuur. Maar ook wilden we stevige verhalen kwijt over de natuur onder de knop‘ verdiepen’. De content wordt volledig beheerd door Ecomare en de grote wens: graag bouwen in WordPress.
Al snel kwamen we tot de conclusie dat de nieuwe website van Ecomare voorzien moest worden van een ticketsysteem, donatiemogelijkheden, een uitgebreide agenda en een reserveringssysteem voor o.a. excursies. En uiteraard super responsive want eilandbezoekers plannen vaak hun bezoek met hun mobiele telefoon.
Wist je dat we tegenwoordig gel kunnen maken van zeewier? En wist je dat meeuwen dol zijn op patat en daarvoor een flink rondje om vliegen? Dat we van zeesla visvoer maken en dat we zeehonden van een zendertje voorzien? RAADHUIS bedacht de naam Waddenstad, een expositieruimte ingericht als een stad met een snackbar voor meeuwen, een meubelzaak met mosselbanken, een reisbureau voor trekvogelonderzoek en een supermarkt vol zeewierproducten. Uiteraard prachtige grondstoffen voor een opvallende campagne vertaald in posters en advertenties.