Categorie: Campagne

Alkmaars Bolwerk

‘Meer volk in de stad’. Op de juiste momenten. Dit is uiteindelijk waar het om draait. Daarom bedachten wij ‘Over volle straten praten’: een dubbelzinnige boodschap. We moeten praten over overvolle straten en overvolle straten praten. Snap je ‘m nog? Lees de zin nog maar een keer.

We hebben de campagne opgeleverd in een A2 naar A4 gevouwen uitnodiging (kruisslag), beachflags, notitieblokjes, pennen, reboards en afbeeldingen voor Chainels (het communicatieplatform van Bolwerk).

PWN

Samen met het team van PWN werken we aan diverse campagnes en uitingen. Zoals de Hero-campagne ‘Ja natuurlijk’, employer branding, een pilot met een waterbesparingskit en nog veel meer.

De juiste toon

Bij PWN draait het niet alleen om drinkwater. Het natuurgebied dat ze beheren is kwetsbaar en een vitaal onderdeel van het zuiveringsproces. Veel mensen weten niet hoe belangrijk de Noord-Hollandse duinen zijn voor ons drinkwater. Daarom gebruiken we de tagline: water zit in onze natuur.

Het is een zin met dubbele lading. Water zit letterlijk in onze natuur. Het ís natuur. Maar het zou ook in ieders natuur moeten zitten om er zuinig en verantwoord mee om te gaan.

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen

In 2023 namen we voor de eerste keer de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen (KBBBD) onder handen. Het logo bestond al, wij gaven het verder vorm in een bezoekerscampagne.

Campagne

Voor de editie van 2024 hebben we campagne gevoerd voor het werven van zowel bedrijven als bezoekers, in samenwerking met Afix. Je kwam de KBBBD tegen op LinkedIn, Instagram, Facebook. Maar ook langs de weg, in de mail, op de mat en in diverse advertenties.

Daarnaast bedachten we een simpel, maar effectief ‘foldertje’ op het formaat van een visitekaartje. Deze werden uitgedeeld aan ondernemers door medewerkers van het Werkgevers Service Punt (WSP), RPA en het Ontwikkelingsbedrijf NHN tijdens evenementen zoals Hallo 2024.

Website

Tijdens een strategisch voortraject hebben we – samen met verschillende stakeholders – het functioneel ontwerp en de wireframes voor de website samengesteld. Hierbij hebben we niet alleen naar de ‘voorkant’ gekeken, maar ook goed nagedacht over hoe het aanmeldproces moest verlopen.

Voor bedrijven hebben we ervoor gekozen om een maatwerk omgeving op te zetten waarin ze zelf informatie, openingstijden en tijdsloten kunnen aanpassen.

Content en het ‘Kom binnen Canvas’

Voor fase 1 van de campagne om bedrijven te werven schreven we drie artikelen voor de nieuwe website. ‘Drie redenen om je deuren te openen’ bijvoorbeeld. In een ander artikel introduceerden we het ‘Kom binnen Canvas’ om ondernemers te helpen hun open dag goed in te richten.

Kersthuis Alkmaar 2023

Vanaf 23 december tot en met 3 januari doopt de Grote Kerk zich om tot Het Kersthuis: dé plek waar Alkmaar dit jaar de kerst beleeft. Kraampjes, silent disco, het enorme kerstbomenbos, het Kerstcafé en zelfs curling: heerlijk. Wij bedachten de naam, gaven vorm aan de visuele identiteit en werkten de hele handel uit in website, doeboekjes, signing, drukwerk, socials: you name it. Feest!

Website Kersthuisalkmaar.nl

Voor de website maakten we gebruik van ons eigen WordPress template, zodat de site snel opgezet kon worden. Check kersthuisalkmaar.nl.

Kerst karaoke actie op LinkedIn en Instagram

Sommige van ons kunnen niet wachten tot kerst. De gezelligheid, aandacht, warmte, eten en drinken. Maar vooral: de muziek! Wham!, Mariah Carey, Chris Rea op repeat in dezelfde volgorde. Heerlijk. Die – volgens sommige bijzondere – eigenschap hebben we gebruikt voor onze Kerst Karaoke Actie.

We vroegen diverse Alkmaarders (en Schagenezen) met een divers netwerk om een eenvoudige video op te nemen waarop ze meezingen met een kerstklassieker. De eenvoudige edit stuurden we terug, zodat ze de video zelf konden delen op LinkedIn en Instagram. Een mooi succes met een gemiddelde van 3500 impressies per post.

Bart Verbiest – Raadhuis
Nathalie Kamp
Naud van Geffen – Taqa Theater de Vest
Maarten de Jong – Gevelconcept
Lieke Danenberg – Elfin
Dick Wever – Gilles
Het team van 21Wood
Ema Najetovic –
Gerjon Rooker – Doss Event Support
Bas en Jeroen – Ambitiehuis
Samen lukt het

Woonzorggroep Samen zoekt een nieuwe balans, waarbij ze zoveel mogelijk mensen kunnen helpen met goede zorg. Daarvoor is een nieuw plan gemaakt: Samen lukt het! Aan Raadhuis de taak om dit plan vorm en aandacht te geven bij de medewerkers en stakeholders van Samen.

Visie in vorm

“De doelen zijn wel duidelijk: we willen iedereen zorg geven, al stijgt de zorgvraag en krimpt de arbeidsmarkt, we willen plezier houden in ons werk en bijdragen aan een duurzame samenleving. Wat we willen is duidelijk. De volgende vraag waar we antwoord op gaan vinden is hoe we de doelen gaan bereiken.”

Een plan of visie zonder vorm blijft moeilijk hangen. Daarnaast: plannen en ideeën veranderen, hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen je organisatie goed op de hoogte is? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat ze enthousiast worden? Meedenken aan manieren om de visie van de organisatie te betrekken op hun eigen dagelijkse praktijk?

Communicatie natuurlijk. De juiste woorden en beelden op het juiste moment. Niet één keer, maar frequent. Met een diversiteit aan content. Campagnemateriaal, maar ook grote en kleine verhalen van collega’s. Zodat iedereen gaat geloven: deze visie kan écht werkelijkheid worden.

Lawaai maken

We kozen voor een grote diversiteit aan content, middelen en momenten. Zoals met ‘chunks’, ofwel kleine statische vellen die op willekeurige plekken aan de muren ‘plakken’. Maar ook met posters, mailtjes en interne berichten. De verhalen achter de strategie werden gedeeld via een fysiek magazine en periodiek via een online magazine.

De laatste editie van het online magazine bekijken?
samenlukthet.woonzorggroepsamen.nl

Geef vorm aan je visie

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zien wat jij ziet? Er net zo enthousiast over zijn? Door vorm te geven aan je visie, zoals Samen dat doet. We hebben er een artikel over geschreven, handig!

Open artikel
Esdégé-Reigersdaal

Design sprint

Na een kick-off met het communicatie-team zijn we aan de slag gegaan. Belangrijke voorwaarde was dat het bestaande logo behouden moest blijven. We hebben gekeken naar de vormentaal, kleuren en typografie.

Powered By

Als onderdeel van de visuele identiteit hebben we een ‘powered by’ kleurendefinitie gemaakt voor locaties en initiatieven die zich meer willen onderscheiden. Zo zijn ze wel onderdeel van de Esdégé-Reigersdaal familie maar met meer eigenheid. En zonder een compleet nieuwe stijl te hoeven ontwikkelen.

Uitwerking middelen

De aangepaste identiteit hebben we vervolgens in verschillende middelen uitgewerkt. Een belangrijke fase omdat je dan ziet wat er werkt en wat niet. En of we nog dingen aan moesten passen (ja dus;-).

Westfries Museum

Visuele identiteit

Kenmerkend voor het Westfries Museum is het samenspel tussen de W en de M. Daarnaast lieten we ons inspireren door de geschilderde luiken aan de buitenzijde van het monumentale pand. We gaven vorm aan een nieuw logo en huisstijl. Het nieuwe kleurpalet is frisser, de typografie en vormentaal zijn meer uitgesproken.

Website

Tijdens de verbouwing is de website van het Westfries Museum extra belangrijk. In de – tijdelijke – pagina kun je omlaag én omhoog scrollen. Juist omdat het museum hun verhalen vanuit meerdere perspectieven wil vertellen en ruimte wil geven aan ieders eigen beleving.

Doorontwikkelen vanuit MVP

Het is het idee dat we de website verbeteren, aanvullen en verrijken de komende jaren. Zodat er een compleet nieuwe website staat wanneer het museum weer open gaat voor publiek.

WCAG Toegankelijk

De website is vormgegeven en gebouwd volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Een flinke uitdaging gezien de bijzondere opbouw van de pagina. Meer weten over de WCAG? Check ons artikel.

Employer branding Forte Kinderopvang

‘De kinderopvangbranche kampt met een enorm personeelstekort. En dat is bij ons helaas niet anders. Wij zijn daarom al een tijd bezig om nieuw personeel te werven, maar dit gebeurt nog teveel adhoc en voelt als los zand. We hebben behoefte aan een Employer Brand. Wie zijn wij als werkgever, wat hebben wij te bieden, wat ga je bij ons vinden, wat maakt ons uniek en onderscheidend?

Doelstellingen:

  • Creëren van een onderscheidend en aantrekkelijk werkgeversmerk, in beeld en copy.
  • Voorkeurspositie krijgen en behouden in de mindset van huidige én nieuwe medewerkers.
  • Voldoende geschikte nieuwe medewerkers vinden en behouden.

Conceptsprint

Tijdens onze eerste conceptsprint gingen we hier creatief mee aan de slag:

Het merk

Wat zijn elementen die we kunnen gebruiken voor de werving van nieuwe medewerkers? Wat moeten we creëren?

De website

Is er ruimte voor ‘thought leadership’? Is de visie van Forte Kinderopvang duidelijk en inspirerend? Krijg je een goed idee van de cultuur en wie werken er eigenlijk bij Forte? Pas ik daar wel tussen?

De campagne

Hoe gaan we lawaai maken? Wat is het verhaal? Hoe onderscheiden we Forte van andere spelers en hoe ziet dat eruit? 

Meer weten over employer branding?

We hebben er een artikel over geschreven: raadhuis.com/employer-branding

Liever om tafel om te sparren wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Bart van Koppen via bart@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.

SaKS Overmorgen

Uit alle inspiratie en experiment van SaKS 2020 is een concrete richting gekomen die vanaf 2019 onder de nieuw strategische noemer SaKS Overmorgen gecommuniceerd wordt.

“De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Ons onderwijs moet veel meer verbinding maken met de wereld en de dag van morgen. En de dag daarna. Zo geven we onze kinderen de basis voor een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor de wereld waar ze in leven.”

“De toekomst van de wereld zit vandaag op onze scholen”

“Onderwijs is geen thema in de maatschappij, onderwijs ís de maatschappij.”

Scholenwebsites

Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).

Wervingscampagne

“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.

Het resultaat

De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht. En Raadhuis is veranderd van de vormgever van het gedachtegoed naar de verspreider ervan.

Ecomare

De experts van Raadhuis zijn echt onderdeel van ons team geworden. Dankzij deze nauwe samenwerking is er een mooie en zeer gebruiksvriendelijke website tot stand gekomen. Marion Barth / Ecomare

Concept

Ecomare is naast Kaap Skil, Oudheidkamer en de Vuurtoren Texel onderdeel van Stichting Texels Museum (STM). Een uitgebreid strategisch plan 2016 – 2020 lag o.a. ten grondslag aan de bouw van de nieuwe site van Ecomare. De missie van STM is: ‘De musea en zeedieren-opvang van STM laten zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee en van de Texelse cultuurhistorie’. Enkele brainstormsessies later wisten we wat ons te doen stond. De uitgangspunten van de site zijn zeer uitgebreid vastgelegd in een functioneel ontwerp.

Website

Ecomare is niet zomaar een natuurmuseum, het is een beleefcentrum voor Werelderfgoed. Dit was de uitdaging voor het ontwerp van de nieuwe site. Veel meer dan alleen prachtige aaibare zeehondjes. Kernwoorden: actief, veel te beleven, deelbaar, bewustwording voor de natuur. Maar ook wilden we stevige verhalen kwijt over de natuur onder de knop‘ verdiepen’. De content wordt volledig beheerd door Ecomare en de grote wens: graag bouwen in WordPress.

Zeehonden pagina website Ecomare
Homepage website Ecomare

Techniek

Al snel kwamen we tot de conclusie dat de nieuwe website van Ecomare voorzien moest worden van een ticketsysteem, donatiemogelijkheden, een uitgebreide agenda en een reserveringssysteem voor o.a. excursies. En uiteraard super responsive want eilandbezoekers plannen vaak hun bezoek met hun mobiele telefoon.

Campagne: Je leert nog eens wat in Waddenstad

Wist je dat we tegenwoordig gel kunnen maken van zeewier? En wist je dat meeuwen dol zijn op patat en daarvoor een flink rondje om vliegen? Dat we van zeesla visvoer maken en dat we zeehonden van een zendertje voorzien? RAADHUIS bedacht de naam Waddenstad, een expositieruimte ingericht als een stad met een snackbar voor meeuwen, een meubelzaak met mosselbanken, een reisbureau voor trekvogelonderzoek en een supermarkt vol zeewierproducten. Uiteraard prachtige grondstoffen voor een opvallende campagne vertaald in posters en advertenties.