De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Uitgangspunt: ‘Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij het submerk ‘SaKS 2020’: iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Een paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties, online magazines, social media content, etc.
Uit alle inspiratie en experiment van SaKS 2020 is een concrete richting gekomen die vanaf 2019 onder de nieuw strategische noemer SaKS Overmorgen gecommuniceerd wordt.
“De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.
Ons onderwijs moet veel meer verbinding maken met de wereld en de dag van morgen. En de dag daarna. Zo geven we onze kinderen de basis voor een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor de wereld waar ze in leven.”
“De toekomst van de wereld zit vandaag op onze scholen”
“Onderwijs is geen thema in de maatschappij, onderwijs ís de maatschappij.”
Onder de paraplu van SaKS behoudt iedere SaKS school zijn eigen verhaal en profiel. Vertaald in fantastische beelden en tekst op hun eigen unieke website met geïntegreerde schoolgidsfunctie. Dus alles makkelijker beheerbaar vanuit 1 systeem. De templates en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd (en dus geld).
“Samen ontdekken hoe het anders kan” Dat is de opdracht aan nieuwe collega’s. We willen mensen die de ruimte pakken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven en die vragen stellen bij het onderwijs van nu.
De voorbeelden op deze pagina zijn eigenlijk maar een (hele) kleine greep uit alle projecten die we samen gedaan hebben. Maar onze samenwerking heeft veel meer gebracht dan enkel hetgeen we online of offline gecreëerd hebben. Door de aandacht voor communicatie hebben is het imago van SaKS veranderd naar voorloper en trekker van onderwijsinnovatie. En geheel terecht. En Raadhuis is veranderd van de vormgever van het gedachtegoed naar de verspreider ervan.
EcomareDe experts van Raadhuis zijn echt onderdeel van ons team geworden. Dankzij deze nauwe samenwerking is er een mooie en zeer gebruiksvriendelijke website tot stand gekomen. Marion Barth / Ecomare
Ecomare is naast Kaap Skil, Oudheidkamer en de Vuurtoren Texel onderdeel van Stichting Texels Museum (STM). Een uitgebreid strategisch plan 2016 – 2020 lag o.a. ten grondslag aan de bouw van de nieuwe site van Ecomare. De missie van STM is: ‘De musea en zeedieren-opvang van STM laten zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee en van de Texelse cultuurhistorie’. Enkele brainstormsessies later wisten we wat ons te doen stond. De uitgangspunten van de site zijn zeer uitgebreid vastgelegd in een functioneel ontwerp.
Ecomare is niet zomaar een natuurmuseum, het is een beleefcentrum voor Werelderfgoed. Dit was de uitdaging voor het ontwerp van de nieuwe site. Veel meer dan alleen prachtige aaibare zeehondjes. Kernwoorden: actief, veel te beleven, deelbaar, bewustwording voor de natuur. Maar ook wilden we stevige verhalen kwijt over de natuur onder de knop‘ verdiepen’. De content wordt volledig beheerd door Ecomare en de grote wens: graag bouwen in WordPress.
Al snel kwamen we tot de conclusie dat de nieuwe website van Ecomare voorzien moest worden van een ticketsysteem, donatiemogelijkheden, een uitgebreide agenda en een reserveringssysteem voor o.a. excursies. En uiteraard super responsive want eilandbezoekers plannen vaak hun bezoek met hun mobiele telefoon.
Wist je dat we tegenwoordig gel kunnen maken van zeewier? En wist je dat meeuwen dol zijn op patat en daarvoor een flink rondje om vliegen? Dat we van zeesla visvoer maken en dat we zeehonden van een zendertje voorzien? RAADHUIS bedacht de naam Waddenstad, een expositieruimte ingericht als een stad met een snackbar voor meeuwen, een meubelzaak met mosselbanken, een reisbureau voor trekvogelonderzoek en een supermarkt vol zeewierproducten. Uiteraard prachtige grondstoffen voor een opvallende campagne vertaald in posters en advertenties.
From the initial brainstorming sessions to the post-launch adjustments, the RAADHUIS team continually demonstrated their enormous creativity, their attention to detail, and their willingness to go above and beyond. They helped us solidify our vague ideas into a solid vision and then executed it with nimble precision. We’re extremely happy with the results! Sean Filidis / Foleon
Instant Magazine was een van de bedrijven die ooit uit RAADHUIS zijn ontstaan. Ex RAADHUIS partner Daan Reijnders en technical mastermind Joost Galama hebben binnen no-time van Instant Magazine een internationaal succes gemaakt. Maar bij succes komen uitdagingen, zoals de aansluiting van je merk op de markt.
In het begin van Instant Magazine, gebruikte het grootste gedeelte van de gebruikers het platform om online magazines te creëren. Vandaag de dag wordt het platform echter gebruikt om allerlei soorten publicaties te creëren, van jaarverslagen tot whitepapers en van interactieve brochures tot microsites – allemaal portfolio’s vol content. Daarom: Foleon.
De nieuwe identiteit vertelt beter wie Foleon is en wat ze doen: Een alles-in-één creative suite waarmee je gemakkelijk web-based interactieve content creëert die meetbaar is en bewezen de aandacht van de lezer weet vast te houden.
De naam is bedacht door Paul Glover en Aaron Ginsberg van Studio Ginsberg in New York. Samen met hen mocht Bart Verbiest een week lang in New York werken aan het nieuwe merk, in de zomer van 2018. Supertof om samen met het Amerikaanse team, Aaron, Paul en Daan op te pakken. Terug op Nederlandse bodem werkten we verder aan het logo in samenwerking met het marketing- en designteam van Foleon.
We zochten naar manieren om de huisstijl van Instant Magazine onderdeel te laten zijn van Foleon. Uiteindelijk moesten we erkennen dat de ‘oude’ vormentaal en kleurstelling niet meer de lading dekte, net als de naam zelf. Daarom is de stijl van Foleon ontstaan vanuit het logo. Een steviger en meer uitgesproken merk.
We hebben getekend voor het design, development en het opzetten in HubSpot van de internationale marketing site. Lees hieronder verder over onze aanpak of bekijk de website gelijk hier: www.foleon.com.
Voor wie het nog niet weet: HubSpot is een content management systeem dat is geoptimaliseerd voor inbound marketing. De content marketeers bij Foleon verzorgen waardevolle content waarmee, via zelf gedefinieerde stappen, de bezoeker van anonieme lead converteert naar het afsluiten van een trial en uiteindelijk naar een betaalde licentie.
Ondanks dat HubSpot wel wat meer beperkingen met zich meebrengt dan bijvoorbeeld MODX (we still love you) kunnen onze developers er uitstekend mee uit de voeten. Zit je ook te denken aan een HubSpot website? We zitten er klaar voor.
Dank voor het mooie resultaat allemaal, het was fantastisch om met jullie samen te werken.
Sjoerd Leemhuis / Owlin
Om het verhaal op de website goed te kunnen vertellen misten we ruimte in de visuele identiteit. We zijn daarom gestart met een design sprint. We hebben technische verbeteringen gedaan aan het logo, het kleurenpalet uitgebreid en een nieuwe vorm-en beeldtaal opgezet. Dit vormde de basis voor het webdesign.
De voornaamste uitdaging was om een technisch platform, visueel spannend in beeld te brengen. Dit hebben we gedaan door met animaties te werken die de mockups van het platform tot leven brengen. De website moest ook conversie gedreven zijn. Op meerdere manieren word je op de nieuwe website getriggerd om een demo aan te vragen of een whitepaper te downloaden. Alles is hierbij gekoppeld aan Hubspot zodat Owlin hier direct marketing en sales op kan bedrijven. De website zelf is overigens in WordPress opgezet.
Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en vertrekpunt voor ieder die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. Precies die elementen – beleven en ontdekken – laten wij terugkomen in alle middelen van het museum.
Wij werken al 6 jaar lang met heel veel plezier samen. Waar het team van RAADHUIS in uitblinkt is de betrouwbaarheid, creativiteit, bereikbaarheid en hulpvaardigheid. Ze staan gewoon altijd voor je klaar!
Eva Groentjes / Stedelijk Museum Alkmaar
Inmiddels zijn we heel wat websites verder voor het Stedelijk Museum Alkmaar. In 2016 ontwikkelden we een compleet nieuwe website in MODx die nog steeds de basis vormt. Maar in 2019 werd deze in een nieuw jasje gestoken door de komst van een nieuw ontwikkelde huisstijl door Mind Design. Daarnaast is er tijdens de coronaperiode een reserveringswebsite ontwikkeld in een aparte WordPress-installatie zodat bezoekers zich eenvoudig konden registreren voor een tijdvak.
Op de website word je verrast door de schoonheid van mooi beeld en kun je van alles opsteken als het gaat om historie en kunst. Kortom, een website om ingelijst te worden. Het webdesign voor de huidige website is tot stand gekomen in samenwerking met Mind Design. Belangrijk uitgangspunt was om deze in lijn te brengen met alle andere communicatiemiddelen van het museum. Op deze manier voelt het merk overal hetzelfde, of je je nu online aan het oriënteren bent of in het museum zelf rondloopt.
De digitale uitstraling van QLS bleef achter bij de groei van het bedrijf. Daarom werden wij gevraagd om een nieuwe website te ontwikkelen. Deze moest het innovatieve karakter van het bedrijf goed naar voren brengen, maar tegelijkertijd ook de familiaire cultuur laten zien.
“Naast dat de website nu veel beter bij onze organisatie past en mee kan richting de toekomst, zijn het aantal aanvragen van leads via de website verdubbeld.”
Marvin Pelupessy / QLS
Hoewel we de opdracht kregen om (alleen) een nieuwe website te ontwikkelen, waren er ook nog wat wensen in de doorontwikkeling van de visuele identiteit. Er was een herkenbaar logo, maar de huisstijl was (nog) niet gedefinieerd. We hebben het logo een kleine update gegeven om deze wat moderner te laten ogen. Tevens hebben we het kleurenpalet verfrist en een passende beeld- en vormentaal gecreëerd die we hebben ingezet voor het webdesign.
Om de website dynamisch te laten aanvoelen hebben we video’s en micro-animaties ingezet. Dit weerspiegelt het innovatieve gevoel dat je ook ervaart als je door het bedrijf heen loopt, waar veel gebruik wordt gemaakt van robotisering.
De website is modulair opgezet zodat de marketeers van QLS veel flexibiliteit hebben om de website in te delen zoals zij dat willen.
SKOWFVoor Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland hebben we een nieuwe visuele identiteit gemaakt. In het logo hebben we de ‘O’ van onderwijs als het ware omarmd. Je zou er ook een oog in kunnen zien wat weer staat voor ‘glinsterende ogen’. Dit komt uit een verhaal van Roald Dahl en vormt de kern van het onderwijs: de ogen van de kinderen laten glinsteren.
Vanuit deze basis hebben we de vormentaal gehaald en een kleurenfamilie opgesteld. In de uitwerking proberen we het basisschool gevoel te combineren met het bestuur wat SKOWF uiteindelijk is. In de uitwerking kunnen we met de onderdelen veel kanten op. Dit biedt veel ruimte zonder de herkenbaarheid van het merk te verliezen.
De eerste versie van de site dateert uit 2016. Samen met het Filmhuis hebben we de site in de loop van de tijd steeds verder verbeterd. Veel aandacht is besteed aan het optimaliseren van de agenda structuur, de mobiele weergave en het bestelproces.
Voor de website van Filmhuis Alkmaar hebben we het beheer zo simpel mogelijk geprobeerd te maken. Bijna alle content wordt ingeladen uit het ticketsysteem. Je hoeft dit dus niet in het Content Management Systeem in te voeren. Zelfs de beamers die in het filmhuis boven de zalen aangeven welke film in welke zaal speelt zijn op dit systeem aangesloten.
BloomlilyBloomlily ontwikkelt nieuwe leliesoorten en verbetert bestaande. Een van de initiatiefnemers, Rogier Mak, vroeg ons om een nieuwe visuele identiteit te ontwikkelen. Onze uitdaging: de ‘bloemen-cliche’s’ vermijden;-)
“Verrassend en verfrissend, van idee tot eindresultaat”
Rogier Mak
In de design sprint hebben we verschillende richtingen geprobeerd. In een van de eerste voorstellen in deze sprint hebben we de stamper van lelies als uitgangspunt voor de vorm gebruikt. Deze hebben we strak opgezet om de technische kant van het veredelen terug te laten komen. Dit zonder teveel het organische van de bloem zelf te verliezen.
In de corporate website laten we de visuele identiteit zoveel mogelijk terugkomen. De organische, ronde vormen zijn vooral op desktop prominent aanwezig en zorgen voor een zeer onderscheidend geheel.
De route van dit kleinschalige hardloopevenement leidt de renners door, langs en over de wijken en klassieke bezienswaardigheden van Oudorp en haar Oudorperpolder.
Als Alkmaar Sport een tof sportief evenement wil neerzetten in ‘ons’ Oudorp, dan doen wij natuurlijk mee. Daarnaast is het voor ons (stiekem) ook een goede creatieve uitlaatklep!
Zo bedachten we met het team de naam en maakten we er een sport (ha!) van om de woordspeling tot in oneindige flauwheid door te voeren: Sponsorun, kinderun, masserun, motiverun, iemand?
We maken al het artwork en de communicatie uitingen voor de Pinksterun en ondersteunen de social media kanalen. Te gek om bijv. medailles te ontwerpen, net als kilometerborden, routebordjes, t-shirts, winacties, etc.
Van rollup banners tot de ereboog voor de deur van RAADHUIS waar start en finish plaatsvinden, we maakten het allemaal.