Koepelkathedraal Haarlem

De omvangrijke restauratie van de Koepelkathedraal in Haarlem is bijna voltooid en hij is mooier dan ooit! Een nieuwe fase in de geschiedenis van de kathedraal breekt aan. Om dit te vieren kon je vorig jaar op bijna 60 meter hoogte via een spectaculaire brug van toren naar toren én is de identiteit van de Koepelkathedraal volledig vernieuwd.

De Koepelkathedraal Haarlem is uniek en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is bijna net zo groot als de Notre Dame in Parijs. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als Neogotisch, Neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

Om een aantal redenen willen wij ons de komende tijd profileren als KoepelKathedraal Haarlem. Wij zijn dan ook zeer tevreden, niet alleen over het uiteindelijke merk zelf, maar ook over de intensieve samenwerking.

Wim Eggenkamp / Koepelkathedraal Haarlem

Rebranding

De inspiratie voor de verbeelding van de identiteit kwam vanuit alle hoeken op ons af. Uiteindelijk wisten we dat we het warme, kleurrijke en diverse karakter van de kathedraal wilden vastleggen in het merk. Het logo is een visualisatie van het meest sprekende kenmerk (de koepel) en de 7 cirkels symboliseren de 7 ruimtes in de kathedraal die je kunt bezoeken. De zogenaamde straalkapellen die om het hoogkoor liggen. De 7 kleuren daarvan zijn weer gerelateerd aan die van de edelstenen uit het verhaal van de Openbaringen van Johannes, waarin hij aan de hand van de pracht van die edelstenen het Hemelse Jerusalem probeert te beschrijven. Delen uit het logo zijn los te gebruiken in de vormgeving. Zo kunnen de zijbeuken van het logo gebruikt worden om een quote uit te lichten of accent te leggen op een stuk tekst.

Typografie

Het lettertype “Johnston” is ontworpen in de periode tussen de tweede fase van de kathedraalbouw en de afbouw van de torens. Het is een toegankelijk, open en eigenzinnig lettertype die de Koepelkathedraal zijn eigen identiteit geeft. Details in het font maken dat het heel mooi aansluit bij de typografie en de architectuur van de kathedraal.

koepel-kathedraal-haarlem-folder

Uitwerking

De identiteit komt prachtig tot uiting in de uitwerking van de website en alle uitingen in en om de kathedraal. Het is natuurlijk ook de basis geweest voor de campagne ‘Klim naar het licht’ wat parallel liep met de rebranding. We werkten o.a. aan infoborden, abri’s, social posts, advertenties, folders en nog veel meer. De website is custom ontworpen en gebouwd, met WordPress als CMS.

koepel-kathedraal-haarlem-website-homepagina
koepel-kathedraal-haarlem-website-wat-is-er-te-zien
koepel-kathedraal-haarlem-website-wat-is-er-te-zien

Klim naar het licht

Na het succes van ‘Klim naar de hemel’ in Alkmaar ontstond het idee om een tijdelijke brug te bouwen tussen de twee torens, om zo bezoekers op een unieke manier (opnieuw) kennis te laten maken met deze prachtige kathedraal. Hiervoor hebben we in de nieuwe stijl campagnebeelden ontwikkeld om zowel sponsoren als bezoekers te werven.

Social campagne

Op Facebook en Instagram liepen diverse campagnes om tickets te verkopen voor ‘Klim naar het licht’. Vooral de video is breed ingezet om een groot publiek in de regio aan te spreken. Ook maakten we diverse berichten over het hijsen van de brug, het werven van vrijwilligers, verlengen van de Klim, etc. Samen met de opdrachtgever zochten we naar een optimale balans tussen budget en conversie. In totaal zijn er ongeveer 6.000 tickets direct via social media verkocht, zonder te kijken naar mensen die eerst via social binnenkomen en later terugkeren om direct via de site een ticket te bestellen.

Zoals bij veel grote, mooie projecten werken we samen met goede partijen, zoals DOSS Event Support, Scholten reclame, Mike Bink Fotografie en Playforward voor de video. Samen maken we het beste werk.