“Na een uitgebreid vernieuwingstraject is onze website weer helemaal van deze tijd. Er is veel aandacht besteed aan een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website. We zijn ontzettend trots op het eindresultaat!”
Edwin Granneman / Kustwacht Nederland
Samen met het team van de Kustwacht hebben we gewerkt aan diverse uitdagingen, zoals het structuren van de pagina’s en de content. Zo introduceerden we een A-Z index, uitgebreide zoekfunctie, diverse landingspagina’s en een nieuwe opbouw voor de pagina’s. Daarnaast hebben we met elkaar gewerkt aan een duidelijke lijn in de beeldtaal (fotografie, video en iconen)
De belangrijkste eis voor de nieuwe website was dat deze toegankelijk moest zijn voor alle doelgroepen. We hebben daarom gedurende het gehele traject onze opleveringen getest op de WCAG 2.1 richtlijnen (toegankelijkheid van webcontent). Al in de conceptfase hielden we bijvoorbeeld rekening met het contrast van de kleuren, leesbaarheid van de teksten en het gebruik van duidelijke call-to-actions.
Onze webdesigns hebben we vertaald naar een interactief prototype zodat deze getest konden worden door eindgebruikers. Partner UserSense heeft op basis van deze gebruikerstesten een uitgebreide UX-rapportage geschreven voor zowel het desktop- als mobiele gebruik. Dit gaf bruikbare inzichten die we konden toepassen in het vervolg van de ontwikkeling.
Om de website ook toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking is er voor iedere pagina een eenvoudige weergave en voorleesfunctie beschikbaar. En voor het navigeren over de website kun je zelfs alleen je toetsenbord gebruiken, mocht dat met een muis niet gaan.
Tijdens grote incidenten op het water is er een enorme piek in het bezoek op de website. Op dit soort momenten heeft de informatievoorziening richting pers en andere geïnteresseerden meer prioriteit. Daarom hebben we het mogelijk gemaakt om een banner te activeren die de rest van de site naar beneden drukt zodra er een liveblog actief is.
De liveblogfunctie is zo gebouwd dat er eenvoudig en snel een liveblog kan worden gestart. Zolang een liveblog actief is kunnen er continu updates worden geplaatst zodat iedereen op de hoogte blijft van de ontwikkelingen tijdens een incident. Dit moet ook de organisatie ontlasten in het aantal contactopnames. Ze hebben het immers al druk genoeg met de hulpverlening tijdens een incident.
“Alles bij elkaar een megaklus, waar we met veel plezier en toewijding aan hebben gewerkt.”
Danny de Boer / Raadhuis