Training Dit is de WCAG

Voor wie is de training ‘Dit is de WCAG’ handig?

Voor veel organisaties is het verplicht om aan de WCAG te voldoen. Ofwel: de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Maar eigenlijk zou iedereen hier iets mee moeten.

4 miljoen Nederlanders hebben een functionele beperking. Denk aan mensen die slecht zien, kleurenblind, motorisch beperkt of dyslectisch zijn. Misschien sta je er niet bij stil, maar voor deze mensen is het bedienen van een website net zo ingewikkeld als een drempel overgaan in een rolstoel of traplopen op krukken . Als je een winkel hebt, gooi je de deur niet dicht voor iemand met een beperking. Maar online is dat vaak andere koek.

Tijdens deze korte training nemen we je mee in de WCAG, waarom deze richtlijnen zo belangrijk zijn, hoe ze werken en wat ze voor jouw digitale uitingen betekenen.

Doel van de training

Aan het einde van de training begrijp je waarom digitale toegankelijkheid een belangrijk thema is, weet je hoe de WCAG in elkaar zit en heb je een idee hoe je dit kunt toepassen op je eigen digitale uitingen.

Wat gaan we doen?

Kennis delen

De richtlijnen van de WCAG gaan over waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpbaarheid en robuustheid van je website. Vanaf 2025 komt er een Europese wet (de EAA) die bepaalt dat iedereen toegang moet krijgen tot digitale diensten en producten.
We leggen uit hoe de WCAG is opgebouwd en wat het in de praktijk betekent.

Jouw digitale uitingen

Je denkt waarschijnlijk aan je website. Dat klopt. Maar álles dat je digitaal publiceert is een digitale uiting (duh). Denk bijv. aan een jaarverslag in PDF. Hoe is die opgebouwd? Is de content gelabelt? Kan een screenreader deze goed oplezen?

En hoe zit het met content zoals video? Is er ondertiteling? Een goede beschrijving op de juiste manier? Hoe is het geanimeerd?

Samen kijken we naar jouw uitingen en geven we adviezen waar je mee aan de slag kunt gaan. Wanneer je de stap wilt zetten naar het voldoen aan de WCAG, helpen we je daar ook bij. Zie bijv. deze expertise pagina van Raadhuis.