Categorie: Training

Content Workshop

Voor wie is de Content Workshop handig?

Het woord ‘content’ begint je wat te irriteren. Je weet dat het belangrijk is, maar het is lastig door de bomen het bos te zien. Er zijn zoveel mogelijkheden. Belangrijker nog: wát vertel je nou wáár? Als je met dit soort vragen zit, is de workshop handig voor jou.

Doel van de workshop

Na deze workshop zijn alle vormen van content enigszins gestructureerd. Je hoeft niet één verhaal te kiezen, maar je moet wel bepalen wat je waar vertelt. We kijken samen waar je te veel vertelt en waar te weinig. Daarnaast gaan we aan de slag met de vorm van je content, denk bijv. aan video, illustraties, etc.

Wat gaan we doen?

Verhaal

Wat is je verhaal? Op welke niveau’s vertel je dat? Is dat verhaal hetzelfde voor alle doelgroepen? Wat wil je eigenlijk nog meer vertellen? En niet onbelangrijk: waar zijn je doelgroepen naar op zoek? Waar hebben ze vragen over? 

Structureren

Op basis van het hero – hub – hygiene model van Google structuren we diverse content. We zien dat veel bedrijven en organisaties in hun zoektocht naar een goed merkverhaal te eenzijdig zijn in hun verhaal. Dat hoeft helemaal niet als je het op de juiste manier structureert.

Vorm

Nu we een idee hebben van structuur kunnen we bepalen welke vorm de content krijgt. Veel is wellicht tekst en fotografie. Maar je kunt artikelen rubriceren. Of verhalen vertellen in video. Producten laten zien in animaties. Trend in infographics. 

Na de workshop kun je zelf aan de slag met deze basis voor een contentstrategie. 

Training WordPress beheer – part II

Voor wie is de training WordPress beheer – part II handig?

Voor jou omdat je vaak met WordPress werkt en de volgende stap wilt zetten. Voor je bedrijf of organisatie om ervoor te zorgen dat er wordt doorontwikkeld.

Doel van de training

Een breder én dieper begrip van de mogelijkheden van WordPress op basis van jullie eigen thema.

Wat gaan we doen?

Niet reguliere content beheren

Denk aan video’s, toegankelijke content volgens de WCAG, stukjes HTML of het toevoegen van widgets.

Formaat van afbeeldingen voorbereiden in externe software

Soms is het nodig om de gewenste afbeelding de juiste uitsnede te geven of te retoucheren. Of denk aan een logo op maat maken en in de juiste verhouding in het canvas plaatsen. Aan de hand van externe software (Photoshop of vergelijkbaar) delen we handige tips.

Next level formulieren

We gaan aan de slag met het maken van multi-step formulieren waaraan we slimme logica toevoegen. Denk ook aan het genereren van een PDF voor officiële communicatie of het koppelen van een aanmeldsysteem op basis van beschikbaarheid.

Vragen?

We beantwoorden eventuele vragen die je hebt voorbereid. Net zolang tot je het vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan met WordPress.

Training Dit is de WCAG

Voor wie is de training ‘Dit is de WCAG’ handig?

Voor veel organisaties is het verplicht om aan de WCAG te voldoen. Ofwel: de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Maar eigenlijk zou iedereen hier iets mee moeten.

4 miljoen Nederlanders hebben een functionele beperking. Denk aan mensen die slecht zien, kleurenblind, motorisch beperkt of dyslectisch zijn. Misschien sta je er niet bij stil, maar voor deze mensen is het bedienen van een website net zo ingewikkeld als een drempel overgaan in een rolstoel of traplopen op krukken . Als je een winkel hebt, gooi je de deur niet dicht voor iemand met een beperking. Maar online is dat vaak andere koek.

Tijdens deze korte training nemen we je mee in de WCAG, waarom deze richtlijnen zo belangrijk zijn, hoe ze werken en wat ze voor jouw digitale uitingen betekenen.

Doel van de training

Aan het einde van de training begrijp je waarom digitale toegankelijkheid een belangrijk thema is, weet je hoe de WCAG in elkaar zit en heb je een idee hoe je dit kunt toepassen op je eigen digitale uitingen.

Wat gaan we doen?

Kennis delen

De richtlijnen van de WCAG gaan over waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpbaarheid en robuustheid van je website. Vanaf 2025 komt er een Europese wet (de EAA) die bepaalt dat iedereen toegang moet krijgen tot digitale diensten en producten.
We leggen uit hoe de WCAG is opgebouwd en wat het in de praktijk betekent.

Jouw digitale uitingen

Je denkt waarschijnlijk aan je website. Dat klopt. Maar álles dat je digitaal publiceert is een digitale uiting (duh). Denk bijv. aan een jaarverslag in PDF. Hoe is die opgebouwd? Is de content gelabelt? Kan een screenreader deze goed oplezen?

En hoe zit het met content zoals video? Is er ondertiteling? Een goede beschrijving op de juiste manier? Hoe is het geanimeerd?

Samen kijken we naar jouw uitingen en geven we adviezen waar je mee aan de slag kunt gaan. Wanneer je de stap wilt zetten naar het voldoen aan de WCAG, helpen we je daar ook bij. Zie bijv. deze expertise pagina van Raadhuis.

Training WordPress beheer

Voor wie is de training WordPress beheer handig?

Wanneer je zelf aan de slag gaat met je (nieuwe) website, is het handig om te weten hoe je dit precies gaat doen. Misschien heb je ervaring met WordPress, misschien niet. Het beheer stemmen we altijd af, maar het is goed om te weten waar je content kunt aanpassen, instellingen verandert, gebruikers toevoegt, etc.

Doel van de training

Om je website goed bij te kunnen houden, moet je begrijpen hoe je dat efficiënt en handig aanpakt. Na de training weet je precies hoe je content moet toevoegen of aanpassen. Maar ook alle andere features die tot je beschikking staan zijn helder.

Wat gaan we doen?

Structuur

We laten zien hoe we WordPress hebben ingericht. Daarbij zorgen we ervoor dat het duidelijk is wat je zelf kunt doen en waar je onze Support afdeling voor kunt inschakelen.

Samen aan de slag

Om erachter te komen hoe iets werkt, moet je ermee werken. Daarom gaan we samen aan de slag met het plaatsen van nieuwe content. We maken wijzigingen, publiceren, verwijderen en dupliceren.

Vragen?

We beantwoorden eventuele vragen. Net zolang tot je het vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan met WordPress.

Training aan de slag met je huisstijl

Voor wie is de training ‘aan de slag met je huisstijl’ handig?

Hebben we net een nieuwe huisstijl opgeleverd of is het handig om weer even scherp te krijgen ‘hoe het ook alweer zit’? Denk aan richtlijnen, grids, marges, witruimtes, layouts, regelafstanden, kleur, etc.

Wanneer gebruik je PMS en wanneer CMYK? Waarom zit er kleurverschil tussen scherm en print? Hoe ga je om met layouts op afwijkende formaten? Een sterke huisstijl is vooral consistent, dus het is verstandig om iedereen die ermee werkt op scherp te zetten.

Doel van de training

Aan het einde van de training is de huisstijl en de gedachte erachter bij iedereen duidelijk. Vragen zijn beantwoord, kennis is bijgespijkerd. Hierdoor zal de huisstijl consequent op dezelfde manier worden doorgevoerd, wat bijdraagt aan het merk.

Wat gaan we doen?

Kennis delen

We leggen uit hoe de huisstijl is bedacht en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. We beantwoorden vragen en leggen bepaalde technische onderdelen uit als dit nodig is. Denk aan kleurruimtes, witruimtes, interlinie, etc.

Merk.raadhuis.com

Wanneer de huisstijl is opgeleverd in onze online omgeving merk.raadhuis.com leggen we deze tool goed uit. We laten zien waar alles is opgeslagen en hoe je het kunt gebruiken.

Uitproberen en vragen stellen

Jullie kunnen aangeven waar je nu tegenaan loopt. We gaan samen aan de slag en laten zien hoe wij dat zouden doen. Na de laatste vragen kan iedereen met frisse moed aan de slag.

Training Creatief denken

Voor wie is de Training Creatief denken handig?

Je hebt behoefte aan creatieve ideeën, andere inzichten. De huidige manier van denken draagt niet bij aan nieuwe oplossingen. Of misschien wil je out-of-the-box met een belangrijk vraagstuk aan de slag, om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Daarnaast zou je graag zelf aan de slag willen gaan met creativiteit. Om er steeds beter in te worden. Maar je weet niet zo goed waar te beginnen. Tot nu dan.

Doel van de training

We gaan – op basis van een vraagstuk die jij meeneemt – aan de slag met diverse creatieve technieken. We gebruiken hiervoor de methode ‘lateraal denken’ van dr. Edward de Bono. Onze trainer Bart Verbiest is een gecertificeerd trainer van deze methode.

We gaan aan de slag met jouw vraagstuk en zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk van de methode mee naar huis neemt, om zelf te kunnen blijven oefenen met creativiteit.

Wat gaan we doen?

Ideeën voor je vraagstuk

Van tevoren vragen we je goed na te denken over een vraagstuk om op te lossen. Bijv. het verbeteren van de teamspirit. Of een manier om meer kwaliteit te leveren op een specifiek onderdeel. Samen gaan we deze vraag finetunen, om uiteindelijk ideeën te kunnen genereren.

Lateraal denken

In twee uurtjes vliegen we door de methode. We leggen uit hoe handig het is dat je brein snel verbindingen kan leggen en hoe lastig het is om nieuwe verbindingen te forceren (lees: nieuwe, andere ideeën). Je steekt er veel van op, maar zal het vaker moeten doen dan één keer om het je eigen te maken.

Structureren en oordeel

Aan het einde van de sessie structureren we de ideeën en beoordelen deze. Zodat je een aantal ideeën meeneemt die je direct kunt implementeren. Daarnaast heb je nieuwe kennis opgedaan en de basis gelegd voor een nieuwe vaardigheid: creatief denken. Lekker!